Hypocrisie hoeksteen van buitenlands beleid VS

Uit de kritiek van de VS op de naleving van de mensenrechten in Saoedi-Arabië en het martelen van gevangenen op Guatanamo Bay en de Abu Ghraib-gevangenis door Amerikanen, moet de conclusie worden getrokken dat `hypocrisie de hoeksteen vormt van het buitenlands beleid van de Verenigde Staten'. In het wereldomvattende belang van het algemeen, is het dan ook geboden dat het machtigste land ter wereld daarover in alle openheid wordt aangesproken. Daarvoor is de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, als mondiaal forum, bij uitstek geschikt. Voor het mobiliseren van de Algemene Vergadering ter correctie van het huichelachtige buitenlandse VS-beleid, kan onze regering als VN-lid het initiatief nemen. Daarmee zal gelijktijdig het abstracte (want boven de markt zwevende!) `normen en waarden-debat' concreet worden gemaakt, met alle hoopgevende maatschappelijke consequenties van dien. Gevolgen waar met name ons kroost, toch onze eerste(!) zorg, wereldwijd wel bij zal varen.

    • Wouter ter Heide