HARTSTOCHT IN HOLLAND

Op de helft van de vaartijd zijn er de meeuwen. Geen van de opvarenden heeft er oog voor, op de kapitein na. Iedereen ligt in de dining room. Languit tussen de tafeltjes waarop een viergangendiner wordt geserveerd. Zakenyuppen, verliefde stellen, jonge meisjes met veel oudere, wat louche uitziende types, provincialen op zoek naar excitement, het gezelschap proeft, blowt, mobielt, betast en vrijt zonder enige gêne tussen de gangen door.

Dit is de supperclub cruise, het varend equivalent van het exclusieve restaurant in Amsterdam. Natuurlijk is er een in leer gestoken performer die tussen zijn dijen een rubber flacon draagt waaruit de gasten met een rietje mogen drinken, en er is een dj met de onvermijdelijke house. Na twee uur wordt de aanlegplaats naast het CS weer aangedaan. Bent u zoveel opwindends gewend, vraagt een serveerster. Mevrouw, zeg ik, ik verdiep me nu veel in Marquis de Sade. 'O ja, natuurlijk', zegt het meisje. 'Fotografen komen overal.'