Haest en De Graeff testen Hamster Mieden Drogeham

Haest en De Graeff proberen waar je in Nederland met een groep mensen vakantie kunt vieren. Deze week een ecologische boerderij in Friesland

We lezen op hamstermieden.nl over een educatieve ecologische boerderij met `verrassende accommodatiemogelijkheden voor bedrijven en scholen'. `Vanaf het moment van aankomst bent u – in overleg met de boer en de boerin – samen met uw groep verantwoordelijk voor de boerderij. De bedoeling is dat u de boerderij draaiende houdt. Een ervaring om nooit te vergeten!'

Haastig komt boer Thom aanfietsen. Hij geeft ons snel een hand. Voor de officiële begroeting vraagt hij ons even te wachten, want hij wil zich opfrissen. Wij zien bruine strepen op zijn werkbroek en -shirt. Ook Haest en De Graaff kleden zich om. Achterklep open, kaplaarzen aan, haren in een paardenstaart. We zijn net Paris Hilton en Nicole Ritchie. Klaar voor het boerenleven.

De komende dagen zijn wij verantwoordelijk voor de dieren van boerderij Hamster Mieden. Het is een educatieve boerderij, in rap tempo zullen wij door boer Thom opgeleid worden tot echte boerinnen. Een flinke klus. Over een modderig erf ploeteren we in de richting van ons onderkomen, een groot nieuw houten gebouw achter het woonhuis van boer Thom en zijn boerin. Op het grasveld bij de ingang is een raar ruimtewezen neergedaald. Een zelfgebouwde schotelvormige zonnecollector met in het midden een grote zwarte pan. Daar komt boer Thom aanlopen, in kraakhelder shirt. Hij haalt het deksel van de pan. ,,Kijk eens dames, als dat zonnetje vandaag doorzet, is deze snert vanavond lekker warm.''

STAL VOL MEDEBEWONERS

Op dit erf is alles ecologisch. Hamster Mieden is gebouwd van larikshout, leem en stro. Op het dak groeien vetkruidplantjes op gerecyclede dakpannen. Zonnepanelen zorgen voor energie, afvalwater wordt gezuiverd in een rietveld. En denk niet dat de dieren van Hamster Mieden eindigen bij de kiloslager. Waar zijn ze eigenlijk? Hebben ze zich uit angst voor stadse nufjes verscholen? Boer Thom glimlacht, hij opent de deur van het groepsverblijf.

De voornaamste medebewoners zijn er al. Daar staan we, in een enorme stal vol koeien in het hooi. Roodbont, zwart en wit, stralende zon uit hoge daklichten doet hun vacht glanzen. Sommige kijken even weemoedig naar ons op, andere vreten gestaag door. We zien een paard, wat geitjes. Verspreid door de immense ruimte slingeren hooibalen, kruiwagens, rieken, laarzen en emmers. Achter een rode roestige tractor hangt een aanhanger vol eikeltjes. Gesmek, gesmak en geloei. En het ruikt precies zoals het hoort.

De koeien – ze staan achter een hek – kijken uit op een schrotenwand. In het ruwe hout bevindt zich een rij okergele kozijnen en roodgelakte houten deuren met lieve kleine ruitjes. De Graaff krijgt een angstig vermoeden. Haest opent een deur. Er is geen ontkomen meer aan. Hier staan bedden. Wij slapen midden in de stal! Boer Thom verzekert ons dat de slaapkamers lekker warm zijn. Er is vloerverwarming en op de zoldering liggen bergen hooi ter isolatie. De Graaff vraagt voorzichtig hoeveel lawaai de koeien 's nachts maken. ,,Ach, dat ligt er maar aan hoe goed je ze overdag hebt verzorgd.''

Slaapkamers in, laarzen uit. De acht kamertjes vallen niet tegen: proper en helder, dikke dekbedden op riante houten stapelbedden, een warmrood geverfde betonnen vloer, roomwitte gordijnen en een niet te overtreffen uitzicht. Aan het hoofdeinde de koeien, aan het voeteneind het weiland. Haest popelt om aan de slag te gaan, melken of zo. Zij gaat nog veel leren: onze koeien zijn vleeskoeien.

Voor scheren is dit niet het seizoen, de schapen grazen rustig in de wei, een mooie geboorte kondigt zich nog niet aan. Boer Thom heeft voor ons een andere taak: wij moeten op hertenjacht. Laarzen aan. Door de achterdeur van de stal gaan we naar buiten. Een eindeloos natuurgebied strekt zich voor ons uit, wollige weilanden omzoomd door houtwallen en slootjes. Buiten is het waterig koud, de herten mogen naar onze warme stal. De Graaff zal die arme stakkers wel helpen. Samen rennen we als zotten door de wei. Als we na gedane arbeid, laarzen uit, even uitpuffen in het dagverblijf met open keuken, vindt Haest een stevige hertenbiefstuk in de vriezer.

BOERENLECTUUR

Het dagverblijf ligt ook in de stal, naast de slaapkamers. De eenvoudige grote ruimte met witte wanden, schuin houten plafond en rode vloer heeft de sfeer van een gezellige kantine. We zien deuren naar dames- en herentoiletten en douches. Op een grote eettafel met geel kleed liggen stapels boerenlectuur en natuurgidsen. Tot haar opluchting ziet De Graaff twee comfortabele bruinlederen banken. Languit met de boeken van boer Thom vult ze prima de leemten in haar kennis der natuur. Haest gaat aan de slag, de stal moet schoon.

Vijf uur, voedertijd. Nu voor ons. Boven het roestvrijstalen aanrechtblad geven grote ramen ruim zicht op de stal. De snert is intussen warm. We gooien een biologisch biefstukje van eigen bodem in de koekenpan, terwijl onze veestapel geen moment aan onze zorg ontsnapt. Dichter bij de natuur zijn we niet vaak geweest en dat met warme voeten.

Voor het slapen gaan maken we nog een kleine inspectieronde langs ons vee. Laarzen aan. Onder een diepdonkere hemel vinden we de weg naar de kleinveeschuur. We knippen het lampje aan. Een lief vet varkentje zit mooi roze te wezen, Bertha wacht geduldig aan een touw tot ze gedekt wordt, een eend met haar jonkies soest naast een albinokonijn. Tussen de hokken leidt een houten trapje naar de hooizolder. Van boer Thom mogen we ook daar best slapen, zelf gaat hij naar zijn boerin Tsjikke in het voorhuis. Wij bedenken ons geen seconde, het is mooi geweest voor vandaag. Laarzen uit. Met gezond gloeiende wangen laten we ons uitgeput in de hooiberg vallen. Boer Thom, alsjeblieft, wil jij voor één keer de koeien 's ochtends verzorgen zodat wij kunnen uitslapen? Boer Thom vindt het goed. Op Hamster Mieden moet niets en mag alles.

Hamster Mieden,

De Buorren 66,

Drogeham

Informatie: www.hamstermieden.nl

of Thom en Tsjikke Krol, 0512-331367

40 personen / 5 slaapkamers

Huurpijs: weekend of midweek vanaf 420 euro bij 24 personen en

700 euro bij 40 personen

    • de Graeff