Friesinger zet zichzelf weer eens buitenspel

Met een lichaam dat stijf stond van de stress heeft Anni Friesinger bij de wereldkampioenschappen afstanden haar reputatie als brokkenpilote weer eens bevestigd. De Duitse schaatsster viel gisteren in de tweede bocht van de 3.000 meter en zag daarmee haar droom op goud wreed verstoord, en dat uitgerekend op haar `eigen' baan in Inzell.

Tot overmaat van ramp beschadigde Friesinger het kapsel van een vinger en kneusde ze haar pols. Want nadat ze met haar rechterhand al de klap van de val had opgevangen, sloeg ze ook nog eens uit woede op het ijs. Spoorslags moest de wereldkampioene allround naar het ziekenhuis, waar de rechterhand in het gips werd gezet. De huldiging van de Canadese Cindy Klassen, die na de 1.500 meter net voor Claudia Pechstein haar tweede wereldtitel veroverde, maakte ze niet meer mee. ,,Scheisse!'', krijste ze over de ijsbaan.

Friesinger heeft inmiddels een waslijst van tegenslagen opgebouwd. In 2000 smakte ze bij de WK allround van Milwaukee ook tegen het ijs. Een jaar later blesseerde ze haar nek bij de EK in Baselga di Piné, waar menigeen onderuit ging. Lange tijd lag ze toen roerloos op het ijs. Bij de WK allround van 2003 was ze ziek. En vorig jaar in Hamar maakte de Zuid-Duitse om dezelfde reden het toernooi niet af, waardoor Renate Groenewold kon profiteren. Dit jaar blesseerde ze bij het inlopen voor de sprint van de wereldbekerfinale de kleine teen van haar linkervoet. Die blessure heeft ze de afgelopen weken behandeld met een zalf om de bloeduitstorting terug te dringen. Op haar eigen Friesinger Festspielen moest ze donderdag op de schaatsmijl al een teleurstelling wegslikken toen Klassen haar 0,24 seconden voorbleef.

De Nederlandse vrouwen bleven wel op de been, maar daarmee was alles gezegd. De beste Nederlandse werd tot haar eigen verbazing Moniek Kleinsman met de zevende plek. Ze had net iets minder tijd nodig voor de drie kilometer dan Gretha Smit. Smit kon geen verklaring bedenken voor haar falen en klaagde over zware benen. Renate Groenewold moest, geplaagd door keelpijn, genoegen nemen met een tiende plek. Ze twijfelt of ze morgen start op de 5.000 meter.

Op de 500 meter bij de mannen stond de troonopvolger op van `de Keizer'. De 20-jarige Japanner Joji Kato versloeg in twee sprints zijn befaamde landgenoot Hiroyasu Shimizu. Volgens Erben Wennemars, die de beste Nederlander werd met de negende plaats, is Kato ,,een spontane, gezellige jongen die van een biertje houdt en tattoos op zijn lijf heeft''.