Dow Jones: hoogste stand in vier jaar

De Dow Jones index, de belangrijkste beursgraadmeter van de VS, heeft gisteren het hoogste punt in bijna vier jaar bereikt. De index steeg gisteren in New York met 107,52 punten naar 10.940,55 punten, een winst van 1 procent. De laatste keer dat op Wall Street dit niveau bereikt was, was in juni 2001.

De beurskoersen stegen gisteren na positieve cijfers over de Amerikaanse banengroei. Het aantal banen in de Verenigde Staten is in februari met 262.000 gegroeid, de sterkste stijging van het aantal arbeidsplaatsten sinds oktober vorig jaar. De banengroei ging niet gepaard met loonstijgingen, waardoor het risico op inflatie beperkt lijkt.

Het Amerikaanse ministerie van Sociale Zaken maakte gistermiddag de cijfers bekend die goed werden ontvangen op de aandelenbeurs. ,,Dit is een robuuste groei van het aantal arbeidsplaatsen zonder druk op de lonen. Dat is erg goed nieuws voor de financiële markten en voor de Fed'', liet analist Kathleen Bostjancic van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch gisteren weten tegenover persbureau Bloomberg.

Het uitblijven van een dreigende inflatiestijging maakt de kans klein dat de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de rente verhoogt. En dat is goed nieuws voor beleggers. ,,De lonen stijgen wel iets, maar niet genoeg om de inflatie aan te wakkeren. En intussen vinden wel meer mensen werk, dat is het belangrijkste'', zei analist Jack Caffrey van zakenbank JP Morgan tegen persbureau AP. Behalve de Dow Jones sloot ook de technologiebeurs Nasdaq licht hoger. De graadmeter kwam op 2070,61 punten, een stijging van 0,6 procent.