Doden bij actie tegen verdachten in drama `Beslan'

Bij de arrestatie van een groep die betrokken zou zijn geweest bij de gijzeling van een school in het Noord-Ossetische stadje Beslan in september vorig jaar zijn vijf verdachten omgekomen. Vier anderen zijn gearresteerd. Bij een soortgelijke actie in januari kwamen ook al zeven verdachten om.

Volgens de plaatsvervangend procureur-generaal Nikolaj Sjepal was de groep betrokken bij de ,,voorbereidingsfase'' van de gijzeling die drie dagen duurde en eindigde met de dood van zeker 330 gegijzelden en alle 32 gijzelnemers, op één na. De verantwoordelijkheid voor de gijzeling werd opgeëist door de radicale Tsjetsjeense rebellenleider Sjamil Basajev.

De groep die nu is aangehouden was volgens Sjepal ook betrokken bij een aanslag op een politiebureau in Ingoesjetië, de deelrepubliek die ingeklemd ligt tussen Noord-Ossetië en Tsjetsjenië.

Bij de nabestaanden van de gijzeling groeit de onvrede over de trage opsporing van de schuldigen door de Russische autoriteiten. Nog steeds in niet duidelijk hoe de groep van waarschijnlijk 32 gijzelnemers met een grote hoeveelheid wapens destijds ongehinderd de school wist te bereiken.

Veel inwoners van Beslan gaan er van uit dat de betrokkenen worden beschermd en dat de autoriteiten informatie achterhouden. Ook in diverse Russische media wordt gespeculeerd dat de daders alleen met hulp van buitenaf langs de vele controleposten konden glippen. Basajev heeft in het verleden herhaaldelijk gezegd dat in Rusland met genoeg geld alles mogelijk is.

Een maand geleden meldde de voorzitter van de parlementaire commissie die het gijzeldrama onderzoekt, vice-voorzitter van de Federatieraad Aleksandr Torsjin, dat hoge militairen de terroristen in Beslan hebben geholpen. Een aantal officieren is inmiddels aangehouden, andere worden nog gezocht. Bewijs tegen de militairen werd aan het openbaar ministerie doorgegeven, zei Torsjin tegen Russische perbureaus.

Critici zagen in die plotselinge openhartigheid van de tot dan toe discreet werkende commissie een reactie op blokkades door de inwoners van Beslan, die eisten dat het onderzoek zou worden uitgebreid en dat buitenlandse deskundigen aan de commissie zouden worden toegevoegd. Torsjin voelde daar niets voor omdat dat alleen maar zou leiden tot meer bureaucratie, tot problemen met vertalingen en tot het lekken van vertrouwelijke informatie.