Dell is nogal vrekkig met aandelenterugkoop

De voorgenomen aandelenterugkoop door Dell voor 10 miljard dollar lijkt op het eerste gezicht misschien indrukwekkend. En omdat het gaat om een tiende van de marktwaarde van de computerbouwer is het ook een enorm bedrag, zowel in relatieve als in absolute zin. Maar toch stelt Dell zich in feite nogal vrekkig op.

De aandelenterugkoop zal het concern nauwelijks deren. Dell koopt ieder kwartaal zo'n 30 miljoen eigen aandelen in. Als we ervan uitgaan dat het concern dit tempo zou weten vol te houden, zou het dit jaar 4,8 miljard dollar aan inkoopacties spenderen, op basis van de huidige koers.

Daardoor wordt de balans van Dell nauwelijks doelmatiger. Dell had eind januari 4,6 miljard dollar aan kasgeld en kortetermijnbeleggingen op zijn balans staan. De aandelenterugkoop zou slechts het kastegoed opsouperen.

Bovendien zal Dell geld blijven ophopen. De resultaten van het concern zijn de afgelopen jaren vrij regelmatig geweest. Het besteedt jaarlijks zo'n 350 miljoen dollar aan kapitaaluitgaven en haalt 3,7 miljard in contanten binnen. Het bedrijf zou aan het eind van het jaar weer met een groot kastegoed blijven zitten. Een beetje financiële goochelarij kan dus geen kwaad. Door het verhogen van de schulden om veel geld aan de aandeelhouders te kunnen teruggeven, zouden de kapitaalkosten van Dell omlaag gaan.

En daardoor zou de aandelenkoers wel eens kunnen stijgen. De inkoopacties van Dell hebben tot nu toe weinig effect gesorteerd. Het concern heeft de afgelopen vijf jaar bijna 15 miljard dollar uitgegeven aan het terughalen van zo'n 380 miljoen eigen aandelen. Toch is de koers in die periode niet gestegen. Dat heeft voor een deel te maken met de royale optieregelingen voor werknemers van Dell. Meer dan tweederde van de aandelenterugkopen waren bedoeld ter compensatie van deze regelingen. Een ruimhartiger inkoopbeleid of, beter nog, een terughoudender optiebeleid, zou welkom zijn.

    • Robert Cyran