De testrijder

Mooie naam voor een autocoureur: Pastorelli.

Tot halverwege vorige maand dacht de 21-jarige autocoureur uit Rijswijk nog dat zijn nabije toekomst in de Verenigde Staten lag. Hij was al in een vergevorderd stadium om te gaan racen in de Champ Car-klasse, nadat hij vorig jaar in de Euro 3000-klasse de laatste race op de Nürburgring had gewonnen en kampioen was geworden. Maar dat veranderde vandaag twee weken geleden, toen hij de laatste testdag op het circuit van Montmelo, bij Barcelona, bijwoonde. Pastorelli dacht dat hij daar als toeschouwer langs de baan zou staan, maar in plaats daarvan werd hem gevraagd plaats te nemen in de Jordan. Hij reed 29 ronden. Dat deed hij in een overall en een helm die hij leende van de Indische coureur van het team, Narain Karthikeyan. Het leverde hem uiteindelijk een contract op als testrijder bij de renstal, en een plaats in het Young Driver Program van Jordan, met als doel om het talent van jonge coureurs verder te ontwikkelen.

In 1993 begon Pastorelli met karten, bij de mini's. Daarna kartte hij enkele seizoenen in het team van Peter de Bruin, die ook de huidige F1-coureur Kimi Raikkonen (Mercedes-McLaren) tot zijn pupillen mocht rekenen.

Sinds 2000 racet de in Den Haag geboren Pastorelli in auto's, aanvankelijk in de Formule Arcobaleno. Beloning voor zijn titel in de Formule 3000 was een test bij Minardi, die succesvol verliep. Zijn Formule 1-avontuur voerde hem via de tests in Misano en Barcelona deze week naar Melbourne, waar hij kennismaakt met `het circus' van een Formule 1-weekend en proeft van de wereld waar wat hem betreft zijn toekomst ligt.