Corruptie Curaçao aangepakt

Alle 1.500 ambtenaren van het eiland Curaçao krijgen binnenkort een gedragscode waaraan ze zich moeten houden. De overheid hoopt er op die manier voor te zorgen dat er minder corruptie komt.

Het opstellen van de gedragscode is onderdeel van een integriteitstraject. Voor het begin daarvan is gisteren een handtekening gezet door onder meer gedeputeerde Zita Jesus Leito van Algemene Zaken. Zij maakt daarmee de weg vrij voor de financiering van 2,3 miljoen Antilliaanse guldens (bijna 1 miljoen euro) door Curaçao. Nederland heeft hiervoor 1,7 miljoen Antilliaanse guldens (ruim 700.000 euro) beschikbaar gesteld.

Behalve de gedragscode worden ook bij elk van de 32 departementen de kwetsbare functies eruit gelicht. ,,Dan gaat het om werksters en chauffeurs, maar ook om mensen die vergunningen afgeven of die werken met geld'', aldus de gedeputeerde. ,,Zij krijgen speciale instructies om te voorkomen dat anderen misbruik van hen kunnen maken.''

Die instructies komen bovenop de `dilemmatrainingen' die alle ambtenaren al moeten volgen. Het integriteitstraject is in 1999 al bedacht. Jesus Leito hoopt dat het twee jaar durende traject ervoor kan zorgen dat de Curaçaose gemeenschap weer vertrouwen krijgt in de overheid. Dat is naar een dieptepunt gezakt door alle fraude- en corruptiezaken van de afgelopen tijd waar ambtenaren bij betrokken zijn.