Boston Baroque / Jacques Zoon

Toen Jacques Zoon nog niet de beroemde solist was, maar nog `gewoon' fluitist in het Concertgebouworkest, was zijn spel altijd zó opvallend en prominent dat als hij op zijn fluit blies, de hele Grote Zaal alleen maar naar hém kon kijken. Zo liet hij het publiek ook zweven met zijn hemelse spel tijdens de Matthäus Passion in de aria Aus Liebe, voor eeuwig gegrift in het Amsterdamse Bach-geheugen. Dat Zoon, zijn liefde achterna, naar Amerika verhuisde, wordt nog steeds betreurd.

Maar nu laat hij zich vanuit Boston met het `authentieke' Boston Baroque horen op een cd met fluitconcerten van Mozart. En we horen hem weer spelen: overrompelend, zilverig stralend en sprankelend in het Fluitconcert KV 313 en het Fluitconcert KV 314, een bewerking van het wonderschone Hoboconcert. Even zonnig is de toegift: Mozarts Symfonie nr. 41 `Jupiter'.

Mozart Fluitconcerten

(Telarc

SACD 606204)*****

    • Kasper Jansen