Bedrijven betalen recycling

Het bedrijfsleven moet de inzameling en recycling van verpakkingen voortaan zelf betalen. Tot nu toe waren de gemeenten hiervoor verantwoordelijk. Ieder bedrijf dat verpakte producten op de markt brengt, moet zich verplicht aansluiten bij een inzamelsysteem om de verpakkingen weer terug te halen.

Dat staat in het verpakkingsbesluit van staatssecretaris Van Geel (Milieu), waar de ministerraad gisteren mee heeft ingestemd. Het doel is dat er minder verpakkingen in het huisvuil of in het zwerfafval terecht komen. In 2010 moet ten minste 70 procent van alle verpakkingen worden hergebruikt.

Het kabinet gaat ervan uit dat de meeste bedrijven niet op eigen houtje een inzamelsysteem voor verpakkingen zullen opzetten, maar dit gezamenlijk zullen aanpakken, zoals dat op dit moment in de meeste Europese landen al gebeurt.

Tot nu toe gebeurde de inzameling op kosten van de gemeenten. Door de nieuwe maatregel zijn gemeenten vanaf 2006 niet langer financieel verantwoordelijk voor het inzamelen van verpakkingsmaterialen als papier, karton, glas, blik en plastic.

Eind 2005 bekijkt het kabinet of het bedrijfsleven voldoende werk heeft gemaakt van de inzameling van verpakkingen. Is dat niet het geval, dan kan het kabinet statiegeld invoeren op onder meer kleine frisdrankflesjes en drankblikjes. Op dit moment is er alleen nog statiegeld op grote petflessen en bierflesjes.