Ali B. rapt rond de wereld voor vmbo

De Nederlandse rapper Ali B. keert dit weekeinde terug uit Afrika, waar hij twee weken met een cameraploeg van de clipzender MTV was. Hij sluit daarmee het eerste deel af zijn `Rap Around The World' project, dat hij voor de hulporganisatie Plan (voorheen Foster Parents Plan) maakt.

In verschillende landen van Afrika, Azië en Latijns Amerika zal Ali B. projecten bezoeken waarbij kinderen hulp geboden wordt. Hij praat met de kinderen en rapt met ze. Over hen maakt hij in ieder land een rap.

Die raps en de documentaires rond de kinderen en Ali B. worden vanaf september uitgezonden op MTV Nederland. Samen met Plan wordt van dit project ook een onderwijspakket voor vmbo-leerlingen gemaakt over de problematiek van kinderen in de Derde Wereld.

In totaal zal Ali B. zeven landen bezoeken, steeds met een andere Nederlandse rapper. Dit weekeinde sluit hij het eerste deel af van de wereldrapreis af. Hij komt uit Malawi, waar hij met de Surinaams-Nederlandse rapster Nina op bezoek ging bij kinderen die wees zijn, omdat hun ouders aan aids stierven.

En de week daarvoor was Ali B. met de Rotterdamse rapper Tim, van de groep V.S.O.P. in Senegal waar hij met zwerfkinderen sprak. Ali B. bezocht in de sloppenwijken van Dakar onder meer een Senegalese geestelijk islamitisch leider, een maraboet, die kinderen koranles geeft en ze uit bedelen stuurt. Over zulke kinderen die weggehaald worden om voor de koranschoolleraar te bedelen, zogenoemde talibees heeft Ali B. met Tim zijn eerste protest rap gemaakt, die in september op tv te zien zal zijn. Van het `Rap Around The World' project van Ali B. en Plan verschijnt dit najaar ook een cd en dvd. Ook wil hij een concert geven met alle betrokken rappers.

Binnenkort vertrekt de Nedrelandse rapper voor het vervolg van `Rap Around The World' naar ondermeer Bangladesh, Equador, Haïti, Sri Lanka en de Fillipijnen. Ali B. houdt een dagboek van zijn rap-reizen bij op zijn website www.alib.nl