AGENDA MAART

5 De andere Dali

Schilder Salvador Dali (1904-1989) werd wereldberoemd als icoon van het surrealisme. Minder bekend is dat hij regelmatig samenwerkte met fotografen, dichters en filmers. Dali liet zich uitbundig inspireren door de populaire cultuur en was actief op het terrein van de film, mode, design, reclame en theater. De tentoonstelling Alles Dali in Museum Boijmans Van Beuningen richt zich op deze andere, veelzijdige kant van zijn kunstenaarschap. Zo zijn naast schilderijen ook parfumflessen, extravagante jurkontwerpen, cartoons voor Walt Disney, filmscènes en illustraties voor Vogue te zien. Voor de Wereldtentoonstelling van 1939 in New York richtte Dali een surrealistische kermisattractie in met zeemeerminnen, giraffen en mannequins - een bizar spookhuis dat in Rotterdam opnieuw tot leven wordt gewekt.

Van 5 maart t/m 12 juni.

6 Albers gaat racen in Australië

Na een onderbrekening van een jaar rijdt er weer een Nederlander in de Formule 1. Christijan Albers heet de coureur die zondag 6 maart van start gaat in de Grote Prijs van Australië, de eerste van in totaal negentien Grote Prijzen. Hij rijdt voor het team waar Jos Verstappen zijn carrière in 2003 beëindigde, Minardi. Grootse prestaties worden niet verwacht van de 25-jarige coureur uit Laren, omdat zijn werkgever een van de minst kapitaalkrachtige in de Formule 1 is. Het mag al een prestatie heten dat hij een plaats heeft verworven in het slechts twintig coureurs tellende deelnemersveld. Gevestigde coureurs als Fernando Alonso en Giancarlo Fisichella (beiden Renault) debuteerden in de Formule 1 bij Minardi. Favoriet voor de wereldtitel is Michael Schumacher (Ferrari). Vorig jaar werd hij al voor de zevende keer wereldkampioen.

9 Boekenweek over geschiedenis

Met het traditionele Boekenbal in de Amsterdamse Stadsschouwburg - en het voor de tweede keer georganiseerde 'Bal der Geweigerden' in Paradiso - begint op 9 maart de 70ste Boekenweek. Jan Wolkers schreef het boekenweekgeschenk (Zomerhitte); Henk van Os varieerde in het 'boekenweekessay' Moederlandse geschiedenis op het thema van de week, de vaderlandse geschiedenis. Motto van de Boekenweek, die elf dagen duurt, is 'Spiegel van de Lage Landen'. Er zijn themadagen op historische locaties als Slot Loevestein en het Delftse Prinsenhof. Op zondag 13 maart is het vrij treinreizen op vertoon van het boekenweekgeschenk.

10 Kekke spullen op de Cebit

Is het een digitale camera, een telefoon of een kleine pc? Of alles van dit? Op de Cebit, de grootste Europese technologiebeurs die in Hannover van 10 tot en met 16 maart plaatsvindt, zullen veel bezoekers zich dit weer afvragen als zij langs al die spullen in de 20 hallen van de beurs lopen. Ieder jaar zijn ze geavanceerder, zien ze er nog kekker uit, zijn ze nog lichter en is de standby-tijd weer langer. Trends voor dit jaar: spotgoedkope internettelefonie, filters waarmee spam is te blokkeren, nog lichtere en kleinere umts-telefoons met zoomcamera, insteekkaarten voor je laptop zodat je draadloos digitale televisie en radio kunt ontvangen. De vakbeurs is een belangrijke graadmeter voor de stand van zaken in de IT-, telecom- en softwaresector.

12 Kijken naar de Bom

Kernbommen doen het goed op foto's. In het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam twee exposities over de nucleaire industrie en zijn vernietigende producten. De Amerikaanse fotograaf Paul Shambroom brengt in zijn documentaire Face to Face with the Bomb de industrie in beeld: kernbommen, atoomonderzeeërs en bommenwerpers. Uiterst gedetailleerde opnamen, op groot formaat afgedrukt. Zijn collega Michael Light lichtte uit overheidsarchieven opnamen van Amerikaanse bovengrondse kernproeven in de periode 1945 - 1962, onder de titel 100 Suns. Zonnen en reuzenpaddestoelen, massavernietigingswapens van Amerikaanse makelij. Gefotografeerd in de woestijn en op zee.

Van 12 maart tot en met 8 mei.

19 Milaan-Sanremo

Milaan-Sanremo is de eerste echte klassieker van het wielerseizoen. Met zijn 300 kilometer is hij ook nog eens de langste. De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport was in 1907 de initiatiefnemer van deze wielerwedstrijd. Driemaal kwam een Nederlander als eerste bij La Primavera over de streep: Arie den Hartog in 1965, Jan Raas in 1977 en Hennie Kuiper was in 1984 de laatste. Vorig jaar won Oscar Freire, die daarmee zijn ploeg Rabobank de eerste belangrijke overwinning van het seizoen bezorgde. Om te voorkomen dat elke aflevering eindigt in een massasprint, werd begin jaren zestig in de finale van de wedstrijd de beklimming van de Poggio in het parcours opgenomen. Desondanks was het de laatste jaren steeds een sprinter die La Primavera won.

19 Elementaire Deeltjes

Terwijl de geflipte leraar Bruno het genot najaagt, werkt zijn geleerde halfbroer Michel aan een genetische revolutie. Wat hebben theatermakers toch met de omstreden Franse schrijver Houellebecq? Het moet zijn modieuze onderwerpkeuze zijn, en zijn tegendraadse stellingname daarin. Johan Doesburg regisseert deze maand bij het Nationale Toneel een bewerking van Houellebecqs roman Elementaire Deeltjes. Zijn collega Johan Simons is zelfs bezig aan een hele Houellebecq-cyclus. Zijn Duitse versie van Elementarteilchen is in juni op het Holland Festival te zien. Première 19 maart Koninklijke Schouwburg Den Haag. Tournee t/m 21 mei.

27 Over het koude water

Voor de 73ste keer gaan duizenden roeiers in honderden boten het koude water van de Amstel op voor de Amsterdamse versie van de Head of the River. Het is eigenlijk een individuele tijdrit, want de boten (dubbel vier en acht) gaan niet tegelijk, maar met tussenpozen van 15 seconden van start in Ouderkerk aan de Amstel. Acht kilometer verderop, bij de Amsterdamse Nieuwe Amstelbrug (vlak bij het Amstelhotel) is de finish. De vrouwen roeien twee kilometer minder en kunnen al voor de Utrechtse brug de riemen binnenboord halen. De ploeg met de snelste tijd wint. Vorig jaar werd de mannenrace nog afgelast wegens het slechte weer en roeiden alleen de vrouwen.