Wanbetalers in de kou

Wie zijn energierekening niet betaalt, kan ook met dit koude weer zonder gas en electriciteit komen te zitten. Energiebedrijf Essent gaat gewoon door met het afsluiten van wanbetalers. Nuon en Eneco houden wel rekening met de weersomstandigheden. ,,Maar'', zegt een woordvoerder van Nuon, ,,dat betekent niet dat we helemaal niemand afsluiten.''

Nuon is terughoudend met afsluiten bij `langdurige, strenge vorst'. Bij Eneco moet degene die afsluit zelf bepalen of het niet al te koud is. ,,De temperatuur zegt geen bal'', zegt een woordvoerder. Belangrijk is ook om wat voor klant het gaat. Een woordvoerder van Nuon: ,,Als iemand zegt dat hij écht volgende week betaalt, wachten we. Maar als diegene dat al twee keer eerder heeft gezegd, sluiten we gewoon af.'' Alle drie bedrijven onderstrepen dat aan het afsluiten van een klant een lang traject vooraf gaat, dus dat een afsluiting nooit als een verrassing komt. In 2003 sloot Nuon 6600 huishoudens af.

    • Elske Schouten