Vrouw valt Zweedse nabestaanden lastig

,,Ze hebben al genoeg aan hun hoofd'', zegt de Zweedse rechercheur. ,,En nu worden ze ook nog eens lastiggevallen uit Nederland.''

De afgelopen week zijn ten minste tien Zweedse families gebeld door een vrouw uit Nederland. De Zweden zijn stuk voor stuk nabestaanden van de tsunami-slachtoffers. Hun familieleden zijn omgekomen of vermist sinds de golven op tweede kerstdag de stranden van Thailand bereikten.

De vrouw begint aardig, zo vertelt rechercheur Niklas Oxeltoft vanuit Stockholm. ,,Dan zegt ze dat de vermiste familieleden zijn gevonden, soms levend, soms niet. Maar dat is helemaal niet zo.''

Wanneer de Zweden de vrouw willen afkappen, begint ze te schelden, zo hoorde Oxeltoft van de nabestaanden. De telefoon ophangen is ook geen oplossing: de vrouw belt telkens opnieuw. ,,Ze is geestesziek'', oordeelt Oxeltoft, ,,ze is een beetje een probleem.''

De vrouw heeft de nabestaanden gevonden met behulp van de lijst van de 565 Zweedse tsunami-slachtoffers. Vorige maand oordeelde de rechter dat het Zweedse persbureau TT gelijk had: het vrijgeven van de namen van ,,Zweden die op een bepaald moment in Thailand met vakantie waren'' was geen inbreuk op hun privacy. Sindsdien worden tientallen families bestookt door ,,Nigeriaanse brieven'',pogingen tot afzetting die veelal vanuit Nigeria zijn verstuurd en waarin financiële hulp wordt aangeboden – maar de families moeten dan eerst zelf een voorschot aan de verstuurder van de brief betalen.

Oxeltoft is er zeker van dat de vrouw uit Nederland belde, hij heeft een telefoonnummer. Omdat geen van de families aangifte heeft gedaan – ,,ze hebben wel andere dingen aan hun hoofd'' – doet de rechercheur voorlopig geen nader onderzoek. Zelf zegt hij zich liever ook op andere zaken te concentreren. Het lastigvallen is in Zweden een relatief klein vergrijp. De maximale gevangenisstraf die erop staat is een jaar.