Vopak neemt afscheid van tankvaart

Het Rotterdamse tankopslagconcern Vopak, marktleider in de wereld, neemt na de chemische distributie nu ook afscheid van de tankvaart, opslag en expeditie.

Mede daardoor is de nettowinst van het bedrijf in 2004 gedaald van 104,5 miljoen euro naar 88,6 miljoen. De winst daalde ook door het vrijvallen van een bijzondere bate in 2003, waardoor het resultaat vorig jaar hoger uitviel. De omzet was in 2004 door de verkoop van een aantal bedrijfsonderdelen met 642,1 miljoen euro 14 procent lager.

Nietemin denkt bestuursvoorzitter Carel van den Driest dat hij een vrolijker boodschap heeft voor de aandeelhopuders dan toen hij enkele jaren geleden aantrad. ,,Het bedrijf hangt weer schoon aan de haak'', zegt Van den Driest. ,,We kunnen ons nu volledig concentreren op tankopslag. We zijn met zo'n 3.400 werknemers misschien niet zo'n groot bedrijf, maar wel actief in dertig landen. Als je zo verspreid bent, moet je alleen doen waar je goed in bent.''

Wat de cijfers betreft, vormt het bedrijfsresultaat een goede graadmeter voor de gang van zaken bij het opslagconcern. Het bedrijfsresultaat steeg van 148,3 miljoen tot 152,9 miljoen euro. Vopak profiteerde van de sterke vraag naar olie in Azië, met name uit China.

Rotterdam fungeert als doorvoerhaven voor Russische stookolie naar het Verre Oosten. Vooral de terminals in Tallinn (Estland) en Rotterdam, maar ook Singapore, zijn pure `goudmijnen' voor Vopak. In de Rotterdamse haven bouwt Vopak aan 300.000 kubieke meter nieuwe tankcapaciteit. Een geringe comnpensatie volgens Van den Driest voor de ruim anderhalf miljoen kubieke meter die Vopak van Brussel na de fusie van Van Ommeren en Pakhoed tot Vopak moest inleveren, omdat het anders in Rotterdam een te dominante speler op de markt dreigde te worden. Vopak wil dit jaar 200 miljoen euro investeren in nieuwe opslagcapaciteit tegen 125,7 miljoen in 2004. De Vopak-bestuurswvoorzitter verwacht in 2005 een verdere stijging van omzet en resultaat.