Verkleed als orang oetan

Afgelopen zaterdag werd een nieuw record gebroken in Dierenpark Amersfoort. Maar liefst 1.023 kinderen lieten zich in vier uur tijd schminken als orang-oetan.

Dit was het startsein voor actie van het Wereld Natuur Fonds (WNF), om te zorgen dat deze mensapen, die op het Indonesische eiland Borneo leven, niet uitsterven.

Op Borneo worden grote delen van het oerbos gekapt: mensen maken akkers op de open plekken, en meubeltjes van het hout. De orang is een bomenklimmer en heeft het oerbos nodig. Hij houdt niet eens van lopen. Zijn armen zijn veel te lang. Die slepen tijdens elke wandeling klungelig over de grond. Juist door in bomen te klimmen kan hij zijn voedsel zoeken of een knappe orang versieren. Als er steeds minder bomen zijn schiet het natuurlijk niet op met de liefde en gaat de orang uiteindelijk dood. Daarom wil het WNF de bomen redden. Met hulp van kinderen.

Om één uur wordt er omgeroepen dat er al driehonderdendertig kinderen geschminkt zijn. Oorlellen, haren en neusvleugels worden niet gespaard om de nieuwe orangs zo echt mogelijk te laten lijken. Alexandra (11) en Ray (9) zijn net orang-oetan geworden. ,,Ik heb het gevoel dat ik nu een beetje langer ben'', zegt Ray tevreden. Alexandra voelt zich grappig. Zij zet haar bril op. Zij is een slimme orang.

De meeste kinderen die zich laten omtoveren tot bedreigde mensaap weten niet precies hoe het WNF de orang gaat helpen. Schminken is leuk, maar je redt zo geen orang. Hidde (10) weet meer: ,,Ik heb een boekje gekregen, want ik ben WNF-ranger, en daar staat in dat als je 3 euro 50 geeft je zes vierkante meter oerbos krijgt. Mijn moeder heeft het betaald.'' Nu is Borneo ver weg en Hidde weet niet hoe hij erachter kan komen waar zijn grond precies ligt. Maar hij wil wel dat het beschermd wordt. ,,Er moeten bewakers komen in mijn bos'', zegt hij. ,,Ik denk aan het volk daar, die hebben heus best veel voor de orang over. Zij kunnen dan opletten.''

Dennis (13) gelooft daar niet zo in. ,,Je moet van je landje een soort reservaat maken. Dan kunnen er ook mensen met jeepjes doorheen rijden om te kijken of alles in orde is'', zegt hij. ,,Het is trouwens 6 hectare grond. Ik ben ook van plan wat grond te kopen bij het WNF. Maar ik denk niet dat daar mensen zijn die goed kunnen opletten. Er moeten mensen in de jeepjes komen die er verstand van hebben. De mensen die ervoor geleerd hebben komen van hier. Mijn zus zei net dat orangs vlees eten. Dat weet je ook niet zeker.'' Zusje Kim (7), verbetert: ,,Ze eten vlees, bladeren en fruit.''

Hoewel orang-oetans geen vlees eten is orang-Kim niet vies van een bordje patat met een lekkere hamburger. Net als al die andere geschminkte orangs in de Amersfoortse dierentuin. Hoe echt ze ook leken en hoe volleerd zij ook in klimtouwen klauterden, hun maaltijd heeft verraden dat zij toch echt kinderen zijn.

Met 3 euro kun je géén land kopen;je kunt er 6 hectare oerbos op Borneo mee laten beschermen. Surf voor meer informatie naar www.wnf.nl/rangeractie

    • Jitka Xantinidou