UWV: `Fors meer goedgekeurden'

Het totale percentage arbeidsongeschikten dat zijn uitkering geheel of gedeeltelijk verliest als gevolg van de herbeoordelingsoperatie van uitkeringsinstantie UWV, zal rond de 40 tot 50 procent uitkomen. Dat voorspelt een woordvoerder van het UWV vandaag in een gesprek met deze krant. Het ministerie van Sociale Zaken rekent erop dat in totaal een kwart van alle arbeidsongeschikten na een herkeuring wordt goedgekeurd.

Gisteren maakte het ministerie bekend dat van de 10.000 WAO'ers die sinds oktober vorig jaar opnieuw werden gekeurd, de helft geheel of gedeeltelijk is goedgekeurd. Omdat die eerste lichting uit de jongste WAO'ers bestaat, verwacht het ministerie dat het totale percentage goedgekeurden een stuk lager zal uitvallen. Het UWV, dat de komende jaren in totaal 300.000 arbeidsongeschikten onder de vijftig jaar keurt, denkt daar anders over. ,,Wij gaan ervan uit dat oudere WAO'ers niet minder kans hebben om weer aan het werk te gaan dan jongere WAO'ers'', aldus een woordvoerder. Bij `oud' heb je het tenslotte over iemand van hooguit 49 jaar.''

Volgens een analyse van het UWV is 20 tot 30 procent van de nu goedgekeurde gevallen te verklaren uit het strenger beoordelen van arbeidsongeschikten met klachten waarvoor moeilijk een objectieve diagnose kan worden gesteld zoals psychische klachten.

Eenzelfde percentage is nu goedgekeurd door het ruimer inschatten van de mogelijkheden om met ander werk hetzelfde geld te verdienen. Zo worden WAO'ers die eerst parttime werkten, nu geacht een fulltime baan te accepteren.

Het UWV kampt met grote achterstanden in de behandeling van bezwaarprocedures. Ingewijden vrezen dat de druk op UWV-medewerkers door die achterstanden tot slordige beoordelingen en gerechtelijke procedures zal leiden.

HERKEURINGENpagina 19

    • Danielle Pinedo