Top Amstel begint eigen uitgeverij

De leiding van Amstel Uitgevers, een uitgeefgroep van boekenconcern Veen, Bosch & Keuning (VBK), verlaat het bedrijf om zelf een nieuwe uitgeverij te beginnen.

Zowel directeur Marij Bertram als adjunct-directeur Hendrik de Leeuw van Amstel Uitgevers stappen per 1 april op, zo hebben zij gisteren bekendgemaakt. Bertram en De Leeuw starten dit voorjaar een nieuwe uitgeverij. ,,We hebben de behoefte om zelfstandig en onafhankelijk te ondernemen,'' licht Marij Bertram het besluit toe. De plannen voor de nieuwe uitgeverij zijn `zeer ambitieus', zegt Bertram: ,,Mensen die ons kennen zullen begrijpen dat we het groot gaan aanpakken.''

Of het fonds van de nieuwe uitgeverij vooral zal bestaan uit fictie, non-fictie of educatieve boeken wil Bertram nog niet kwijt. ,,We zijn deze maand nog in dienst van VBK, en zolang doen we verder geen mededelingen.'' Bertram meldt desgevraagd dat aan haar vertrek bij Amstel Uitgevers geen conflict voorafging. ,,Ons besluit is enkel door positieve motieven ingegeven.''

VBK-directeur Bert de Groot 'betreurt' het vertrek van het duo, maar 'respecteert' hun besluit. ,,Na jaren van groei binnen VBK willen ze nu zelf aan de slag. Dat is begrijpelijk.'' De Groot benadrukt dat het vertrek van Bertram en De Leeuw los staat van de recente fusie van VBK met de Noordelijke Dagbladcombinatie.

Onder de VBK-uitgeefgroep Amstel Uitgevers vallen de uitgeverijen Atlas, Augustus, Houtekiet, L.J. Veen, De Prom en Business Contact. Tot vorig jaar viel ook uitgeverij Contact onder Bertrams hoede. Contact-uitgever Mizzi van der Pluijm verliet de groep echter om binnen VBK zelfstandig verder te gaan. Of er aan de afscheiding van Contact een conflict tussen Bertram en Van der Pluijm ten grondslag lag, wil VBK-directeur De Groot niet bevestigen. ,,De verzelfstandiging was vooral het gevolg van de groei die Contact doormaakte.'' De Groot neemt de directietaken van Amstel Uitgevers waar tot er een nieuwe directeur is gevonden. ,,Dat wordt nog een aardige zoektocht,'' aldus De Groot.

    • Ward Wijndelts