Toneel Wolkers en Reve

Aan het eind van de jaren vijftig en begin zestig volgden de schrijvers Jan Wolkers en Gerard Reve lessen bij het Amsterdams Volkstoneel onder regie van Ben Groenier. Ze deden dat op persoonlijk initiatief, zoals Wolkers vanochtend vanuit zijn woonplaats Westermient op Texel liet weten. Wolkers is dit jaar auteur van het Boekenweekgeschenk Zomerhitte. Gerard Reve was destijds geïnteresseerd in toneel en hij vertaalde stukken van Edward Albee en Harold Pinter voor Groenier. Wolkers: ,,Het is nu meer dan veertig jaar geleden en ik heb er vast nog aantekeningen van gemaakt in mijn dagboek. Het schrijven van toneel vereist een bijzonder métier. Bij Reve ging het altijd over matrozen met pittige billetjes en het werd dramatisch pas interessant als het licht uitging. De sketches van Reve, want meer waren het niet, speelden zich af in ouderwetse etablissementen voor zeelieden. Ik maakte ook slechts scènes.''

Over deze bezigheden van Wolkers en Reve is vrijwel niets bekend. Wolkers en Reve speelden zelf de scènes die ze hadden geschreven. Soms waren er acteurs aanwezig van het Volkstoneel. Over zijn eigen aandeel aan het schijven van toneel zegt Wolkers verder: ,,Groenier heeft mij geïnspireerd tot het maken van mijn eerste stuk, Wegens sterfgeval gesloten uit 1963. De ondertitel daarvan is een `commedia della morte' over dood en liefde.''

Reve schreef twee toneelstukken, Commissaris Fennedy (1962), en het ongepubliceerde Moorlandshuis (1960) dat werd bekroond.