Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de sneeuw in Nederland en België en het alpine-skiën in de Belgische Ardennen. Het skiën is voor de boeren in deze regio een aantrekkelijke bijverdienste. Ned.2, 18.20-19.10u.

Netwerk. Reportage over de groeiende armoede onder de allerlaagste inkomens in Rotterdam. In de regio Rijnmond zijn meer dan duizend gezinnen aangewezen op hulp van de Voedselbank. CDA-wethouder van Sociale Zaken Lucas Bolsius geeft commentaar. Ned.1, 20.23-20.55u.

Nova politiek. Discussie met de Leefbaren Henk Westbroek en Broos Schnetz die burgemeester van Utrecht willen worden en Jan Nagel over de gekozen burgemeester. Ook aanwezig ex-minister Bram Peper die een adviesbureau voor burgemeesterskandidaten heeft opgericht. Ned.3, 22.20-23.05u.

PRAATPROGRAMMA

De leugen regeert. Aandacht voor de regels bij het noemen van namen van verdachten en slachtoffers bij tv en krant; voor de eerste aflevering van de SBS6-serie Probleemwijken, afgelopen dinsdag, waarin asocialen de hoofdrol spelen; en voor de berichtgeving over de sneeuw. Ned.3, 21.15-22.00u.

AMUSEMENT

TV-show. Gesprekken met Journaallezer Philip Freriks en modekoning Giorgio Armani. Ook een herhaling van een gesprek dat Ivo Niehe in 1988 in Duitsland had met de gisteren overleden Rinus Michels. Ned.2, 21.20-22.30u.

FILM

Liar Liar (Tom Shadyac, 1997, VS). Met Amerikaanse gezinsmoraal doordrenkt vehikel voor elastieken komiek Jim Carrey. Conform de wens van zijn verwaarloosde zoontje kan advocaat annex workaholic een etmaal lang niet meer liegen. SBS6, 20.30-22.30u.

Volcano (Mick Jackson, 1997, VS). Rampenfilm bewandelt geijkte paden. Tommy Lee Jones zet zijn tanden in door vulkaanuitbarsting belaagd Los Angeles. Met Anne Heche als seismologe. Yorin, 20.30-22.30u.

Joy Ride (John Dahl, 2001, VS). Road movie-thriller is variatie op Spielbergs klassieker Duel. Drietal, onder wie Steve Zahn, wordt belaagd door gestoorde trucker. Let ook op de verwijzing naar North by Northwest, waarin Cary Grant in een korenveld door een vliegtuigje werd achtervolgd. Net5, 22.20-0.05u.

.All or Nothing (Mike Leigh, 2002, GB/Frankrijk). Regisseur van Secrets and Lies, Naked en Vera Drake maakte wrang portret van het vreugdeloze leven van een arbeidersgezin, hun vrienden, collega's en buren. Het is alsof ze allemaal voortdurend naar de grond kijken. Moeder Penny walgt zelfs als ze een avondje uit is. Ned.3, 23.50-2.00u.

.Stormy Monday (Mike Figgis, 1988, Engeland). Debuterende regisseur Figgis, van huis uit jazzmuzikant, componeerde eigentijdse film noir als een jazznummer en laat stilering prevaleren boven een geloofwaardig plot. In mistroostig Engels havenstadje Newcastle stuiten call-girl Melanie Griffith en klusjesman Sean Bean op misdadige poging van Amerikaanse zakenman Tommy Lee Jones om jazzclub van Sting op te kopen. Yorin, 23.50-1.30u.

Osveta/Bloedwraak (Jan Hintjens, 2001, België/Macedonië). Slechts in België vertoond drama speelt op twee tijdniveaus: in Macedonië rond 1900 wordt de vriendschap tussen een moslim en christen verraden, en zeventig jaar later in Antwerpen wordt dat verraad gewroken. Canvas, 0.15-2.00u.

RADIO

Kunststof. Gepensioneerd journalist van de Telegraaf Thomas Lepeltak vertelt over zijn boek Meer zeg ik niet waarin hij terugkijkt op zijn leven als society-verslaggever. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van landschapschilderes Paulien Wittenrood, in Heveadorp, besprekingen van de roman Joe Speedboat van schrijver Tommy Wieringa en de boksfilm en Oscar-winnaar Million dollar baby, geregisseerd door Clint Eastwood.

In het tweede uur Peter Vos die berglandschappen schildert. 747AM, 21.02-23.00u.

Casa luna. Hoogleraar gezinspedagogiek en kinderopvang Louis Tavecchio praat over de conferentie over opvoeden en de emancipatie van het opvoedingsmilieu. Radio 1, 0.04-0.45u.

Het bureau. Vandaag werd op Radio 1 en 747AM de 200ste aflevering van Het bureau naar de gelijknamige romancyclus van J.J. Voskuil uitgezonden. Er volgen nog 160 afleveringen, die na uitzending op www.hoorspelhetbureau.nl zijn te beluisteren. Radio 1, 0.45-1.00u.