Spanning in Baku na moord journalist

In Azerbajdzjan wil de oppositie massaal de straat op om ,,de haat van het volk'' tegen het regime te uiten. Het initiatief werd gisteren genomen naar aanleiding van de moord, woensdagavond, op de prominente onafhankelijke journalist Elmar Husseinov.

,,Het volk van Azerbajdzjan moet zich mobiliseren. Alle politieke krachten van de natie worden uitgenodigd op een manifestatie'' tegen de regering, zo zei gisteren de partijleider van het oppositionele Nationale Front. Bij de betoging, die volgende week wordt gehouden bij de begrafenis van Husseinov, zal worden geëist dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de moord. Het moet ,,een show van eenheid'' worden waarmee ,,dit regime op vreedzame wijze zal worden verwijderd''.

De 37-jarige Husseinov, hoofdredacteur van het kritische blad Monitor, werd woensdagavond voor zijn woning door onbekenden vermoord. De moord heeft een schok door Azerbajdzjan gejaagd. Husseinov genoot grote bekendheid als een criticus van het regime van president Ilham Aliyev en van Aliyev persoonlijk. Oppositieleiders hebben de regering verantwoordelijk gesteld voor de moord. Ook activisten voor de mensenrechten hebben dat gedaan. Vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap – de Amerikaanse ambassade in Baku, de Raad van Europa en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa OVSE – hebben geschokt op de moord gereageerd. Terry Davis, secretaris-generaal van de Raad van Europa, sprak van een ,,huurmoord'' en van ,,een aanval op de vrijheid van meningsuiting in Azerbajdzjan''.

President Aliyev zelf waarschuwde gisteren de oppositie van de begrafenis geen demonstratie te maken. Op de televisie zei hij dat ,,de tragedie een instrument kan worden in bepaalde handen'', hetgeen ,,niet kan worden toegestaan''. ,,We moeten van deze misdaad geen politieke campagne maken. Alle politieke krachten moeten zich geduldig gedragen en deze misdaad niet gebruiken om hun eigen ambities waar te maken''. Volgens Aliyev dient de moord op Husseinov ,,de belangen die diegenen die het land willen destabiliseren''.

Het in New York gevestigde organisatie Comité voor Bescherming van Journalisten heeft naar aanleiding van de moord gesteld dat de persvrijheid in Azerbajdzjan sinds het aantreden van Aliyev twee jaar geleden aanzienlijk is ingeperkt.