Slimmer dan de sneeuw

Ouderen redden het best in de regio, ondanks de extreme sneeuw. Zo lijkt het althans, na een rondgang langs de bonden. ,,Niet één klacht gehoord.''

In het centrum van Breda schuifelt A. van Dongen (75) voorzichtig over een besneeuwd trottoir. Arm in arm met haar dochter. ,,Dankzij ons Marijke kan ik vandaag tóch gaan kaarten'', zegt ze. ,,Alleen de straat op, dat is toch gevaarlijk met deze gladheid. Je kunt zo je heup breken.'' Morgenmiddag moet ze naar een verjaardag. Dan brengt haar buurman haar naar de bushalte. ,,Hij heeft de tijd, hij zit net in de VUT.''

Sneeuw en gladheid leggen oudere mensen beperkingen op. Ze zijn nu eenmaal kwetsbaarder dan jongeren. Maar betekent dat dat ze deze kille week `bij de kachel' blijven zitten of in een isolement dreigen te geraken?

Geenszins, weet A. de Greef, bestuurslid van de Katholieke Bond van Ouderen (KBO), kring Eindhoven. Hij heeft natuurlijk geen zicht op `verborgen leed', en weet ook niet hoe het in de Randstad zit, maar de activiteiten voor ouderen die de bond in zijn regio organiseert, worden niet minder bezocht, zegt hij. ,,Afgelopen maandag organiseerden we een `kienmiddag'. Het was best slecht weer, maar de tent zat vol. Ze wáren er gewoon. Eén negentiger, wat tachtigers en een aantal zeventigers. Ze kwamen met taxibusjes die ze zelf hadden geregeld. Twee euro en veertig cent de man. ,,No problem.''

Een kleine rondgang langs ouderenbonden in den lande bevestigt De Greefs verhaal: in deze `donkere dagen' redden senioren zich best. ,,Bij ons in Hulst'', vertelt secretaris P. Adriaansens van de Zeeuwse KBO, ,,leven héél veel oude mensen, die nog zelfstandig wonen. Ik heb deze week van hen niet één klacht gehoord. Nou sneeuwt het hier ook pas één dag. De boodschappen? Voor wie zijn woning niet uit durft, brengen sommige winkels die thuis. Dat doen ze trouwens het hele jaar.''

A. van Lanen van de Stichting Welzijnswerk Ouderen St. Anthonis (SWOSA) zegt dat dat laatste ook in zijn Oost-Brabantse dorp gebeurt. ,,Wie het niet kan betalen vraagt een buurman of familielid om naar de winkel te gaan. Dat is hier geen enkel probleem. Mocht een onbemiddelde senior er toch alléén voor staan, kan hij voor zijn boodschappen een beroep doen op vrijwilligers van de gemeente.''

Vereenzamen doet hier niemand, weet Van Lanen. ,,Ben je gek'', vult De Greef uit Eindhoven aan. ,,Die ervaring heb ik ook helemáál niet. Sneeuw of geen sneeuw, de ouderen vinden voor alles een oplossing.'' Ook in Soest, waar volgens secretaris H. Banki van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) zevenduizend inwoners ouder dan 65 jaar zijn, voelen senioren zich niet aan hun lot overgelaten.

,,Bij de woonzorgcentra wordt momenteel extra sneeuw geruimd'', zegt Banki. ,,Als je als oudere zelfstandig woont en eruit móét, moet je natuurlijk voorzichtig zijn. Ik ben 64 jaar, ik ga niet fietsen in de bosrijke buitenwijken waar nu sneeuw ligt.'' De senioren die binnen willen blijven kunnen – het hele jaar trouwens – bepaalde buren bellen als ze zich niet prettig voelen, legt Banki uit. ,,Daar bestaan hier regelingen voor. Bovendien is er een telefooncirkel via het Rode Kruis, en een hulporganisatie die Vereenzaming Ouderen Soest heet. Vereenzamen? Dat hoeft helemaal niet hoor.''

In het Brabantse Made schuifelt J. Jansen over een besneeuwd trottoir. Met haar hondje. ,,Hij moet af en toe naar buiten, dus moet ik mee'', vertelt ze. Ja, ze is ,,de zeventig al voorbij'' en is benauwd voor een val. ,,Een vriendin brak laatst haar heup, bij een eenvoudig misstapje. Ik blijf met die gladheid zo veel mogelijk binnen.'' Maar dat geeft ,,geen problemen''. ,,Aanspraak zat. De buren, de kinderen. Boodschappen? Albert Heijn brengt ze desnoods.''

In het plaatselijke filiaal van de grote kruidenier zeggen medewerkers dat een aantal (bejaarde) klanten hun boodschappen vaak thuis laat bezorgen. Dat kan op maandag- en vrijdagochtend. Wie in Made woont, betaalt daarvoor drie euro, inwoners van buurtgemeenten twee keer zoveel. Nee, zeggen de AH-werknemers, ze hebben niet gemerkt dat het deze dagen door het winterweer drukker is geworden met de bezorgingen.

    • Guido de Vries