Slappe excuses van falende schaatsers

Chad Hedrick heeft de Nederlandse stayers al vast een voorproefje gegeven van wat ze op de Winterspelen in 2006 van hem verwachten kunnen. De Amerikaan werd gisteren op de buitenbaan van Inzell met overmacht wereldkampioen schaatsen op de vijf kilometer. Op een respectabele afstand van bijna vijf seconden eindigde Bob de Jong als tweede en Carl Verheijen moest zelfs zeven seconden toegeven op de wereldkampioen allround van vorig jaar. Hedrick reed de beste vijf kilometertijd ooit op buitenijs (6.25,61 minuten). De Noorse favoriet ⊘ystein Grødum haakte gisterochtend af wegens ziekte.

De Nederlanders zeiden niet onder de indruk te zijn van de prestatie van Hedrick en grossierden hooghartig in uitvluchten en excuses. Verheijen verkondigde dat hij dit seizoen een basis heeft gelegd voor het olympisch jaar. In oktober is hij in zijn trainingsarbeid over de grens gegaan van zijn kunnen, waardoor hij in november en december de rekening kreeg gepresenteerd. Zijn basis ligt nu hoger, maar de pieken ontbreken. ,,Je moet de resultaten van afgelopen maanden allemaal zien in een groter perspectief. Ik heb m'n lichaam beter leren kennen.'' Verheijen voelde zich benadeeld door het ,,lompe wisselen'' van Bob de Jong, zijn tegenstander in de laatste rit. ,,Dat had de jury moeten zien. Het is kennelijk niet gebeurd, anders zou de scheidsrechter Bob hebben gediskwalificeerd'', meende Verheijen. Hij diende geen protest in.

Hilarisch genoeg hanteerde De Jong de twee problematische wissels die hij zelf veroorzaakte ook als argument voor zijn falen. ,,Daarna is je balans toch verstoord. En eigenlijk heb ik de hele race alleen maar op Carl gelet. Ik was helemaal de weg kwijt.'' De Jong ontkende niet dat hij Verheijen heeft geraakt. Hij trok echter in twijfel of het zijn schuld was. ,,Anders had de jury mij toch gediskwalificeerd? Carl raakte mij met zijn schaats. Ik geef toe dat ik de tweede keer dat het gebeurde al tweehonderd meter voor de kruising bezig was om een botsing te voorkomen. En nog ging het mis.''

Vervolgens vertelde De Jong doodleuk dat Hedrick in het voordeel was geweest omdat hij eerder mocht starten. De Leimuidenaar bleek een studie te hebben gemaakt van de ijskwaliteit in Inzell. ,,Tussen half vijf en vijf uur wordt de toplaag minder snel. Tussen vijf en zes uur beter en daarna weer slechter. Wij moesten als laatsten om kwart over zes het ijs op. Ik heb serieus overwogen dit seizoen de kantjes eraf te rijden op wat World-Cupwedstrijden om hier ook eerder te kunnen starten. Hedrick reed een paar ritten voor ons omdat hij enkele keren niet heeft meegedaan'', zei De Jong die in Inzell al opzien baarde met zijn opvatting dat het veel leuker is om op buitenijs te rijden. ,,Het is toch prachtig hier?''

Volgens Jochem Uytdehaage, die teleurstelde met een zevende plaats in 6.37,79, had Hedrick technisch gezien geprofiteerd van het stroeve ijs. ,,Met zijn korte slag was hij beter af''. Een theorie die de Amerikaan zelf ook te berde bracht. ,,Als inline-skater ligt dit ijs mij beter. Mijn hogere slagkracht kan ik hier kwijt.'' Aan de andere kant zei Hedrick dat hij vorige week griep had. ,,Ik voelde me vandaag geen superman.'' De motivatie om te winnen bezorgde hem echter vleugels. ,,Ik wilde na het WK allround (toen hij werd afgetroefd door landgenoot Shani Davis die ontbreekt in Inzell, red.) en de finale van de World Cup revanche nemen. Als ik het nu analyseer heb ik in Moskou mijn kansen op de wereldtitel zelf verprutst.''

Hedrick wijt dat aan het slijpen van zijn schaatsen voor de tien kilometer. ,,Ik dacht eigenwijs: dat kan ik beter zelf doen. Maar ik heb de rondingen van de ijzers juist heel bot gemaakt. Met een portabel slijpmachine van een Groninger heb ik de schaatsen na het WK allround weer hersteld.''

Gezien zijn triomf op de vijf kilometer kijkt Hedrick met veel vertrouwen uit naar de Winterspelen in Turijn. Hij zal zich voorbereiden in een eigen professionele ploeg met Derek Parra als teamgenoot en de Nederlander Bart Schouten als coach. Hedrick, die een Nederlandse bank als sponsor heeft, zegt dat er meer geldschieters in hem geïnteresseerd zijn. Maar de Amerikaanse schaatsbond houdt ze volgens Hedrick buiten de deur. ,,We willen niet meer in onze financiële mogelijkheden worden beperkt. Aan de andere kant gaat het me niet om het geld. Ik ben hier niet om wat te verdienen maar om te winnen.''

    • Erik Oudshoorn