SEC: Europa mag later

Nederlandse ondernemingen met een Amerikaanse beursnotering krijgen een jaar uitstel om te voldoen aan een van de eisen van de Amerikaanse anti-boekhoudfraudewetgeving, de zogeheten Sarbanes-Oxley wet. De Amerikaanse beurscommissie, de Securities & Exchange Commission (SEC), geeft Europese bedrijven een jaar respijt om te voldoen aan de verplichte rapportage over de effectiviteit van hun financiële rapportage plus een toets daarop door hun externe account. Vooral Duitse en Franse ondernemingen hadden bij de SEC geklaagd over de invoering van de verplichting. De plicht zou van kracht worden voor de cijfers die na 15 juli 2005 gepubliceerd worden. Dat wordt nu 15 juli 2006. De SEC zegt bij het verleende uitstel rekening te hebben gehouden met de wijzigingen in de boekhoudregels voor Europese bedrijven die dit jaar moeten worden ingevoerd (International Financial Reporting Standards).

Tot de Nederlandse concerns met een Amerikaanse notering behoren ABN Amro, Aegon, ASML, Koninklijke/Shell en Philips.