Schiphol en spoor gehinderd door vorst

Extreem strenge vorst en dichte mist zorgden vanmorgen voor grote overlast op het spoor en op Schiphol. Er rijden minder treinen, die stampvol zijn en met forse vertragingen arriveren.

Op Schiphol overnachtten voor de tweede achtereenvolgende nacht honderden reizigers op veldbedden in Pier E, die is ingericht als slaapzaal. Er waren aanzienlijk minder gestrande reizigers dan vorige nacht. Toen waren er enkele duizenden. Door de dichte mist zijn er vandaag maar twee banen open op Schiphol voor het inkomende en vertrekkende vliegverkeer. De luchthaven verwacht dat vanwege mist en sneeuwval vertragingen de hele dag zullen duren.

De vertragingen op Schiphol variëren van een paar minuten tot een paar uur, aldus de luchthaven.

Ook vanmorgen speelde mist het vliegveld nog even parten. Door ontregelingen op luchthavens zoals Londen en Parijs worden ook de reisschema's van vluchten van die steden naar Schiphol in de war geschopt. Daarbij moeten medewerkers van Schiphol de vertrekkende vliegtuigen ontdoen van een ijslaag. Ook dat leidt weer tot extra vertragingen, aldus de luchthaven. Reizigers die langdurig op Schiphol vertraagd zijn, kunnen een schadeloosstelling eisen.

De ANWB kreeg tot vanmorgen rond half elf al 3.000 meldingen binnen van gestrande automobilisten. De meest voorkomende euvels waren slecht starten en bevroren sloten. De ANWB verwacht vandaag 7.000 keer te moeten uitrukken, twee keer zoveel als normaal. De meeste meldingen komen uit het Noorden en uit de Noordoostpolder, waar de laagste temperaturen werden gemeten.

Met name het treinverkeer in het midden en het westen van het land ondervindt nog grote hinder van de extreem strenge vorst. De NS hebben meer defecte treinen en er kunnen minder treinen gekoppeld en ontkoppeld worden.

Uit voorzorg besloot de NS gisteravond al minder treinen te laten rijden. Daardoor waren de treinen die in de ochtendspits wel vertrokken overvol. Reizigers liepen lange vertragingen op. Bovendien viel op het traject tussen Rijswijk en Delft de verbinding uit als gevolg van een draadbreuk.

Rijkswaterstaat heeft nog voldoende zout voor de komende week in voorraad. Bij een aantal gemeenten begint de zoutvoorraad een knelpunt te worden. Rijkswaterstaat kon vanmiddag nog niet zeggen of zij zout gaat leveren aan deze gemeenten. Strooien van zout werkt niet bij temperaturen lager dan acht graden onder nul zoals vannacht, aldus een woordvoerder. Zout kan water dan niet meer warm houden. Als alternatief strooit men zand, dit werkt niet zo goed als zout omdat het niet oplost. Riolen raken zo verstopt.