Prijs Brent naar nieuw record, Chávez dreigt VS met oliestop

De prijs van Brent-olie uit de Noordzee is gestegen naar het hoogste niveau ooit. Op de termijnmarkt in Londen kostte een vat olie gisteren even 53 dollar, het hoogste niveau sinds de handel in Brent-contracten zeventien jaar geleden begon.

Vandaag rond het middaguur noteerde Brent aan de International Petroleum Exchange in Londen 52,38 euro voor een vat van 159 liter. Ook Amerikaanse olie werd gisteren duurder.

De olieprijs steeg door het zeer koude weer in zowel Noord-Amerika als Europa waardoor de vraag toeneemt. De druk op de oliemarkt is overigens al een jaar zeer hoog door de sterk stijgende vraag uit India en China.

Behalve de sterke vraag zorgden ook de opmerkingen van de secretaris-generaal van de Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC) voor de hogere prijs. In een vraaggesprek met een krant in Koeweit zei Adnan Shebab-Eldin dat de olieprijs kan doorstijgen tot 80 dollar. Zijn opmerking volgt op uitspraken van de Saoedische olieminister Ali al-Naimi vorige maand, dat de prijs dit jaar tussen de 40 en 50 dollar zal blijven.

Een andere factor waar de oliemarkt rekening mee houdt, is de sterk bekoelde relatie tussen de Verenigde Staten, de grootste olieconsument ter wereld, en Venezuela, in grootte het vijfde lid van OPEC. Venezuela voorziet in ongeveer 20 procent van de Amerikaanse oliebehoefte.

De Venezolaanse president Hugo Chávez uitte vanmorgen tijdens een bezoek aan de Indiase hoofdstad New Delhi een nauwelijks verhuld dreigement aan het adres van de Verenigde Staten. ,,We zullen het leveren van olie niet vermijden, tenzij de Amerikaanse regering een beetje gek wordt en probeert ons te treffen'', zo citeerde persbureau Dow Jones Newswires de Venezolaanse president. ,,Als er maar enige agressie is, zal er geen olie zijn.''

De betrekkingen tussen de twee landen zijn de afgelopen tijd sterk verslechterd. Vorige maand beschuldigden Chávez en zijn Cubaanse collega en zielsverwant Fidel Castro de VS ervan de Venezolaanse leider te willen vermoorden. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de beschuldiging afgedaan als belachelijk. Venezuela heeft bij de Organisatie van Amerikaanse Staten geklaagd over schending van zijn souvereiniteit door de VS.