Palestijnen, Israël negeren hun afspraak

Na aanslagen in Tel Aviv en gisteren op een groep joodse gelovigen die de graftombe van Jozef bij Nablus op de Westelijke Jordaanoever bezocht, heeft Israël de jacht op `tikkende bommen' heropend.

Met het argument dat niet langer kan worden gewacht op maatregelen van de Palestijnse president Mahmoud Abbas is het leger met acties begonnen in de omgeving van Tulkarem, Nablus en Jenin.

Tijdens de Palestijns-Israëlische topontmoeting een maand geleden in de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh waren premier Ariel Sharon en president Abbas een wederzijds staakt-het-vuren overeengekomen. Met de aanslagen in Tel Aviv, een week geleden, en bij Nablus, waarbij een Palestijnse vrouw en haar kinderen gewond raakten, en de daarop volgende militaire reactie van het Israëlische leger worden de mondelinge afspraken van Abbas en Sharon in de praktijk niet uitgevoerd.

De dader van de aanslag in Tel Aviv was afkomstig uit een dorpje bij Tulkarem en het leger zoekt daar naar de organisatoren die behoren tot de moslimextremistische groep Islamitische Jihad. Het leger is in Jenin in actie gekomen nadat daar eerder deze week een jongeman was opgepakt die op weg was naar Jeruzalem om een aanslag te plegen. Ook werd in Jenin een werkplaats gevonden waar Qassam-raketten en mortieren werden gemaakt. Het was voor het eerst dat op de Westelijke Jordaanoever Qassam-raketten werden aangetroffen.

Hamas en Islamitische Jihad zeggen het bestand, waarover zij afspraken hebben gemaakt met Abbas te zullen respecteren, maar niet iedere cel in de hand te hebben. `Tel Aviv' zou georganiseerd zijn door Islamitische Jihad in Syrië. De Palestijnen beklagen zich over het feit dat het Israëlische leger zich nog steeds niet heeft teruggetrokken uit een aantal Palestijnse steden en dat het overleg over de vrijlating van gevangenen is gestaakt. Volgens Abbas doen de Palestijnse politie- en veiligheidsdiensten voor 100 procent hun best, maar zullen de resultaten niet meteen 100 procent zijn. Hij heeft de Egyptische president Mubarak gevraagd om Israël te houden aan de uitvoering van het bestand van Sharm al-Sheikh.

Premier Sharon intussen is door het centrale comité van zijn eigen partij, Likud, onder zware druk gezet een bindend referendum te houden over het plan de 21 nederzettingen in de Gazastrook te ontruimen. De kolonistenvleugel van het diep verdeelde Likud wil een referendum, maar Sharon veegde het idee van tafel: ,,Ik zal nooit toestaan dat het beleid wordt gedicteerd door marginale extremisten.'' Volgens medewerkers van Sharon zal een meerderheid van de Knesset een eventueel wetsvoorstel om het fenomeen referendum in te voeren, afwijzen. De Arbeidspartij dreigt uit de regering te stappen als Sharon toch overstag zou gaan of als de Knesset een wetsvoorstel wel aanvaardt.