Ook Riad eist vertrek van Syrië uit Libanon

Saoedi-Arabië heeft gisteren Syrië gemaand zijn 14.000 militairen snel uit Libanon terug te trekken. Volgens een Libanese minister maakt de Syrische president morgen een gedeeltelijke terugtrekking bekend.

De aankondiging daarvan zou worden gedaan in een rede van president Assad tot het parlement. De Libanese minister, die anoniem wil blijven, zei tegen het persbureau AFP dat de Syrische president de terugtrekking van een deel van de troepen zal bekendmaken, en de verplaatsing van de rest dichter naar de grens met Syrië. Over de aanwezigheid van de Syrische inlichtingendiensten in Libanon werd niets gezegd. Syrië had eerder al een ,,hergroepering'' van zijn troepen aangekondigd.

Met de oproep vanuit de Saoedische hoofdstad Riad schaarde een Arabische bondgenoot van Syrië zich achter de Verenigde Staten en andere westerse landen, die het onmiddellijke vertrek eisen van de Syrische troepen die sinds 1976 in Libanon zijn. Ook Rusland riep deze week op tot terugtrekking, zij het voorzichtig. Volgens Amerikaanse functionarissen overwegen de VS en Europese bondgenoten strafmaatregelen als Syrië geen concrete maatregelen neemt.

President Assad kreeg de Saoedische boodschap gisteren te horen van de Saoedische de facto-leider, kroonprins Abdullah, tijdens crisisoverleg in Riad. Volgens de Libanese Engelstalige krant Daily Star bood Assad aan het grootste deel van zijn troepen weg te halen, maar is dat door kroonprins Abdullah afgewezen.

Een Saoedische bron van de krant zei dat ,,ze zich onmiddellijk moeten terugtrekken. Dat is wat we hun zeiden en dat is wat de hele wereld hun vertelt.'' Een andere bron zei dat anders de onderlinge relaties ,,in moeilijkheden komen''.

De Saoedische koninklijke familie onderhield nauwe banden met de Libanese ex-premier Rafiq Hariri, die 14 februari in Beiroet bij een zware bomaanslag de dood vond. Hariri's dood versterkte in Libanon een groeiende oppositiebeweging tegen de Syrische bezetting.

De Syrische troepen kwamen in de Libanese burgeroorlog een christelijke militie te hulp, die onder de voet dreigde te worden gelopen door Palestijnse en islamitische strijdgroepen. Het akkoord van Taif, dat in 1989 de basis legde voor beëindiging van de burgeroorlog, riep op tot hun terugtrekking maar stelde geen tijdlimiet. Afgelopen september eiste de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties daarentegen Syriës onmiddellijke terugtrekking.

Op een bijeenkomst van Arabische ministers van Buitenlandse Zaken in de Egyptische hoofdstad Kairo werd Damascus opgeroepen het akkoord van Taif uit te voeren, maar werd er ook geen tijdlimiet gesteld.