OM Antillen: crimineel had band regering

De georganiseerde criminaliteit op Curaçao is tot op het hoogste niveau geïnfiltreerd geweest in kringen van de Antilliaanse regering. Dat blijkt volgens de Antilliaanse hoofdofficier van justitie, G. Joubert uit afgeluisterde tapgesprekken waarbij een regeringsadviseur rechtstreeks contact had met een gedetineerde over de positie van het openbaar ministerie (OM).

Joubert schrijft dat deze week in een brief aan procureur-generaal D. Piar. De brief is een reactie op het besluit van het Antilliaanse Gerechtshof, vorige week, om de meeste verdachten in een omvangrijke strafzaak te ontslaan van rechtsvervolging omdat justitie onvoldoende bewijs had aangedragen. Daarbij werden politici van de Frente Obrero Liberashon (FOL) verdacht van nauwe contacten met veroordeelde criminelen.

Volgens de hoofdofficier is in het onderzoek vastgesteld dat er hechte contacten bestonden tussen veroordeelde personen in de gevangenis en ,,politieke adviseurs van in functie zijnde ministers''. In een afgeluisterd telefoongesprek spreekt een regeringsadviseur met een gedetineerde over de positie van het OM. Dat gebeurde in april 2004, toen de positie van toenmalig minister van Justitie, Komproe van de FOL, wankel was.

De gedetineerde: ,,Ik weet niet wat er met Komproe gaat gebeuren. Maar een ding weet ik zeker. Als de FOL de post van minister kwijt raakt, ben je alles kwijt. (..) Er moet iemand komen die het openbaar ministerie kan stoppen. (..)''

De politiek adviseur: ,, Die mensen zijn echt shit. Ze zouden vermoord moeten worden.'' De gedetineerde: ,,Ze zijn gevaarlijk, ze verwoesten het eiland.''

In de brief wordt het Nederlands advocatenkantoor van Moszcowicz in Maastricht in verband gebracht met ,,corruptieve betalingen''. Volgens justitie heeft het advocatenkantoor van Moszcowicz in 2003 ,,in het geheim'' pleitnotities geschreven voor de FOL-politici Nelson Monte en Anthony Godett. Zij stonden terecht in een andere grote strafzaak wegens omkoping en ambtelijke corruptie. Het advocatenkantoor kreeg 44.000 Antilliaanse gulden (22.000 euro) betaald. D. Moszcowicz van het advocatenkantoor bevestigt de pleitnotities, maar wil niet zeggen wie de rekening heeft betaald.

    • Jos Verlaan
    • Miriam Sluis