Kiev: zelfmoord van ex-minister

In de Oekraïense hoofdstad Kiev heeft de voormalige minister van Binnenlandse Zaken Joeri Kravtsjenko zelfmoord gepleegd. Die daad wordt algemeen in verband gebracht met de nieuwe ontwikkelingen in de moordzaak Georgi Gongadze, de journalist die vier jaar geleden werd ontvoerd en vermoord.

De zelfmoord van Kravtsjenko werd vandaag gemeld door het ministerie van Binnenlandse Zaken. De voormalige minister had zich door het hoofd geschoten in zijn woning. Het ministerie meldde dat de woning door ,,talrijke lijfwachten'' werd bewaakt – een privilege van de voormalige topleider.

Vandaag had de openbare aanklager die de moordzaak-Gongadze onderzoekt een afspraak met Kravtsjenko, wiens naam de afgelopen dagen vaak is gevallen naarmate meer details over de moord op Gongadze bekend werden. Formeel stond Kravtsjenko te boek als getuige.

Georgi Gongadze leidde een kritische internet-krant, die veelvuldig berichtte over corruptie in de regering van toenmalig president Leonid Koetsjma (en diens minister Kravtsjenko). Gongadze werd in september 2000 ontvoerd, bruut gemarteld, vermoord en onthoofd. Zijn lichaam werd later in een bos teruggevonden. De toenmalige oppositie legde de schuld bij Koetsjma en zijn geheime dienst, al helemaal toen later geluidsbanden opdoken met in het geheim door een lijfwacht van Koetsjma opgenomen gesprekken. Op een van die banden is te horen hoe Koetsjma Kravtsjenko opdracht gaf Gongadze tot zwijgen te brengen. Bekend is inmiddels ook dat Kravtsjenko vervolgens de geheime dienst opdracht gaf Gongadze te volgen.

Na Koetsjma's aftreden, eind vorig jaar, en het aantreden van zijn opvolger, oppositieleider Viktor Joesjtsjenko, is het onderzoek naar de moord in een versnelling gekomen. Joesjtsjenko, die de oplossing van de zaak-Gongadze ,,een erezaak'' heeft genoemd, gaf in december de geheime dienst de opdracht Kravtsjenko in de gaten te houden. Eerder deze week meldde Joesjtsjenko dat Gongadze ,,op beestachtige wijze'' is vermoord door ,,een bende generaals en kolonels''. Twee daders van de moord zitten vast, een derde heeft opdracht gekregen Kiev niet te verlaten en een vierde staat op een internationale opsporingslijst. De opdrachtgever voor de moord was bekend, zo zei Joesjtsjenko deze week. Hij noemde geen naam.

Koetsjma en Kravtsjenko hebben altijd ontkend iets met de moord te maken te hebben gehad. Koetsjma bevindt zich op dit moment in een kuuroord in Tsjechië. De communistische fractie in het parlement eiste vandaag de arrestatie van de oud-president.