Kicken op drugs en dan kronkelen van afkick-pijn

Op harde muziek lopen de acteurs met even harde koppen over de catwalk, die als podium dient. Ze dragen een cool soort witte vodden, die het goed zouden doen in een Hollywood-film over gestrande tijdreizigers. Maar De stem van Tamar, een productie van jeugdtheatergezelschap Het Waterhuis, speelt zich af in een plaatsloos nu. In een wereld van drugs en afpersing, waar onder alle ruwheid een meisje schuilgaat met een wanhopig mooi stemmetje.

Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van David Grossman. Regisseur Roel Twijnstra bewerkte de tekst samen met Kees van Loenen en liet ruimte voor een aantal typische `boyband' dansjes. Synchroon, stoer, sexy. Die intermezzi glijden heerlijk naar binnen bij het puberende publiek. Maar ook met het verhaal wordt na enig morren meegeleefd, dankzij de energie van de acteurs en dankzij hun leeftijd: Twijnstra vond ze bij jongerengroepen als Dox en Rotterdams Lef, waardoor het zestal op de catwalk niet zoveel jaren scheelt met de toeschouwers.

Het acteren gaat bij de meesten wat stroef. De teksten zijn redelijk verstaanbaar, maar de bewegingen zijn eendimensionaal; een trieste tekst wordt versierd met een pruillip, boze zinnen krijgen vervaarlijk zwaaiende armen.

Als team zijn de spelers aanmerkelijk beter. Hun overgave geeft het verhaal vaart, het is spannend om te zien hoe ze kicken op drugs, een tel later kronkelen van afkick-pijn en bang en dapper tegelijk in de puistenkop van een kille wereld staren.

Het is bijna alsof hun toewijding het verhaal tot gunstige wendingen dwingt, want een uur na aanvang is de stem van het meisje niet onopgemerkt gebleven en gloort er een happy end aan de horizon. Als Tamar aan het slot haar redder op de mond valt, joelt het publiek van schrik om zoveel intimiteit, maar misschien ook een beetje van opluchting.

Voorstelling: De stem van Tamar door Het Waterhuis. Regie: Roel Twijnstra. Vanaf 11 jaar. Gezien: 3/3 Oude dansacademie, Rotterdam. Tournee t/m 26/3. Inl. (010) 2409846 of www.hetwaterhuis.nl

    • Jowi Schmitz