Japanse fraude via Nederland

Een Japanse zakenman wordt ervan verdacht via een Nederlandse BV ruim een miljard euro aan inkomen te hebben verborgen voor Japanse belastingautoriteiten. Dit berichten Japanse media vandaag.

De kwestie draait om de overdracht van aandelen van vader op zoon. Zakenman Yasuo Takei, oprichter van consumentenkredietverlener Takefuji, bracht eind jaren negentig een groot deel van zijn aandelen in Takefuji onder in YST Investments BV te Amsterdam. YST werd daarmee de tweede aandeelhouder van Takefuji, dat is genoteerd aan de beurs van Tokio.

Eigendom van YST zou vervolgens zijn overgegaan op de oudste zoon van Takei, Toshiki Takei, die daarmee indirekt grootaandeelhouder werd in het bedrijf van zijn vader. Zoon Toshiki zou dit inkomen ter waarde van 160 miljard yen (1,2 miljard euro) nooit hebben gemeld bij de Japanse belastingdienst. Volgens het Japanse persbureau Jiji zou de zoon inclusief boete een belastingaanslag van krap 1 miljard euro kunnen verwachten.

De aandelen in YST zouden, aldus Jiji, in december 1999 zijn overgedragen aan Toshiki. Sinds 1 november van dat jaar was een van de bestuurders van YST de Nederlandse belastingadviseur Willem Bon, werkzaam bij advocatenkantoor Loyens & Loeff in Rotterdam. De website van L&L geeft als specialisatie van Bon onder meer het adviseren van bedrijven in Japan, waar hij in het verleden heeft gestudeerd. Bon gaf op 5 december 2003 zijn positie op en is vandaag ,,wegens vakantie'' onbereikbaar voor commentaar. Een woordvoerder van Loyens & Loeff wil geen commentaar op de zaak geven en directeur Rein Althoff van YST Investments is wegens vakantie onbereikbaar.

De familie Takei ligt al enkele jaren onder vuur. Yasuo Takei is afgelopen herfst veroordeeld wegens het illegaal afluisteren van telefoons van journalisten. De journalisten wekten de woede van Takei op omdat ze schreven over misstanden rond het bedrijf, zoals mishandeling van werknemers. Er loopt een reeks rechtszaken tegen Takefuji aangespannen door advocaten die opkomen voor slachtoffers van geldwoekeraars.

Een tweede Japanse zakentycoon viel gister van zijn voetstuk. Miljardair Yoshiaki Tsutsumi (70) werd gisteren gearresteerd op verdenking van valsheid in geschrifte en insider trading. Tsutsumi staat bekend om zijn goede politieke connecties en werd eind jaren tachtig door zakenblad Forbes uitgeroepen als rijkste man ter wereld. Hij is topman van het Seibu imperium van hotels, spoorwegen, warenhuizen en honkbalclub Seibu Lions. Na het klappen van de Japanse `zeepbel' is de waarde van zijn bezit gezakt, maar het wordt nog altijd op zo'n drie miljard dollar geschat. Tsutsumi zou zijn eigen aandelenbezit in het beursgenoteerde Seibu Railways, kern van de Seibu groep, lager hebben voorgesteld dan het werkelijk is en daarmee investeerders hebben misleid.