Homoseksuelen ongelukkig met donorvoorstel Hoogervorst

ROTTERDAM, 4 MAART. - De homoseksuelen verenigd in de Stichting Vrienden van de Gay Krant zijn ,,uiterst ongelukkig'' met het voornemen van minister Hoogervorst (VWS) om personen die zich gemeld hebben als orgaandonor, voorrang te geven bij een donororgaan.

Henk Krol, voorzitter van de stichting, vindt dat de minister hiermee homoseksuelen onnodig discrimineert. Krol: ,,De minister discrimineert met zijn uitspraak homo's dubbelop. Aan homo's wordt immers nog altijd gevraagd zich niet te melden als orgaandonor, wat ook al onterecht is. En ze zouden nu bovendien nog eens worden achtergesteld wanneer ze zelf een transplantatie nodig hebben.''

Aan homoseksuelen wordt gevraagd om geen organen te doneren, omdat hun organen een verhoogd risico op besmettelijke ziekten met zich mee zouden brengen. Krol vindt deze praktijk ongewenst: ,,Je kunt ervoor kiezen om risicogroepen uit te sluiten. Daarbij valt te denken aan mensen die onveilig vrijen. Die scheidslijn loopt echter niet tussen heteroseksuelen enerzijds en homoseksuelen anderzijds, maar dwars door alle geaardheden heen.''