`Hiv kan 89 miljoen Afrikanen treffen'

De VN schatten dat in de komende twintig jaar 89 miljoen Afrikanen een hiv-besmetting kunnen oplopen. Dat zeggen de Verenigde Naties in een rapport dat vandaag is verschenen.

Om dit te voorkomen is zeker 200 miljard dollar (155 miljard euro) nodig en een toegewijde voorlichtingscampagne. In het beste geval kan dan de dood van 16 miljoen Afrikanen en de besmetting van 43 miljoen mensen worden voorkomen.

De schatting van de VN zou betekenen dat bijna 10 procent van de Afrikaanse bevolking over twee decennia met hiv, het virus dat aids veroorzaakt, besmet zou zijn. Op dit moment zijn naar schatting 25 miljoen mensen in Afrika met hiv besmet. Momenteel sterven elke dag 6.500 mensen aan de gevolgen van aids. Elf miljoen kinderen zijn als gevolg van de ziekte wees geworden.

De VN-organisatie UNAIDS concludeert in het rapport Aids in Africa dat als in 2025 nog steeds miljoenen Afrikanen besmet raken met hiv dat dat ,,niet gebeurt omdat er geen andere keus was'', maar: ,,Dat zal zijn omdat er te weinig politieke wil was om het gedrag op alle niveaus – van de gemeenschap tot het individu – te veranderen.'' De gegevens in het rapport werden de afgelopen twee jaar verzameld door meer dan 150 deskundigen op het gebied van aids.

De deskundigen waarschuwen dat de piek van de epidemie in Afrika nog moet komen. Ze geven drie verschillende modellen van de manier waarop de ziekte het continent over twintig jaar zal aantasten. In het allerslechtse geval – als de fondsen en het beleid op het huidige niveau blijven – verviervoudigt het aantal mensen dat sterft aan de gevolgen van aids.

In het beste geval – als internationale donaties aan Afrika worden verdubbeld, investeringen in de gezondheid en landbouw toenemen, en onderwijs en de behandeling van zieken worden verbetered – zal het aantal aids-doden nog steeds toenemen, maar minder snel. ,,Er is geen enkel beleid dat de uitkomst van deze epidemie zal veranderen. Het dodental zal stijgen, ongeacht wat er wordt gedaan'', concludeert het rapport.

Het VN-rapport is te lezen op www.unaids.org