Gouden Doerian niet uitgereikt

De Gouden Doerian, de prijs voor het slechtste boek van het afgelopen jaar, zal niet worden uitgereikt. De jury vond zichzelf niet meer geloofwaardig nu twee van de vijf leden zijn opgestapt.

Deze week besloot boekhandelaar Jaap van Straalen de jury te verlaten nadat hij in diverse media was bekritiseerd. ,,Ik moet ook aan mijn medewerkers denken'', aldus Van Straalen. Eerder was jurylid Jeroen Vullings al opgestapt omdat op de longlist voor de Doerian boeken stonden die hij als criticus van Vrij Nederland positief had besproken.

De drie overgebleven juryleden, Michaël Zeeman, Adriaan Jaeggi en Maarten Moll, hebben daarop besloten om niet één titel aan te wijzen als slechtste boek, maar slechts een shortlist met zes genomineerden op te stellen. ,,Wij hebben overwogen vervangende juryleden te zoeken'', zei Jaeggi. ,,Maar een opgelapte jury is geen serieuze jury.'' Volgens juryvoorzitter Michaël Zeeman kon de jury haar werk niet meer doen doordat er in diverse commentaren op de man gespeeld werd. ,,We werden met nazi's vergeleken.''

De zes genomineerde boeken voor de Gouden Doerian zijn Tussen Apoera en Oreala van Clark Accord, Huidhonger van Ad ten Bosch, Emoticon van Jessica Durlacher, De zoon uit Spanje van Tessa de Loo, Celestien van Monika van Paemel en Het grote baggerboek van Ilja Leonard Pfeijffer.