Franse bankier vermoord in Genève

Was het een crime passionel of een afrekening in de schaduwzones van het financiële milieu?

Als de politie al een aanwijzing heeft, dan is zij niet scheutig met informatie. Het enige wat vooralsnog zeker is, is dat de voormalige Franse bankier Edouard Stern dinsdag dood is gevonden in zijn appartement in Genève. De vijftigjarige Stern, die de laatste jaren vooral actief was in beleggings- en investeringsmaatschappijen, is doodgeschoten door iemand die hij kennelijk zelf heeft binnengelaten. ,,Er zijn geen sporen van braak gevonden'', liet de Geneefse onderzoeksrechter gisteren weten.

Stern is altijd een omstreden figuur geweest. Na een rebelse jeugd trad hij op zijn 22ste tot de bank van zijn familie toe - Banque Stern -, waar hij al na een paar jaar de leiding naar zich toetrok door zijn vader eruit te werken. Hij verkocht de bank in 1985. Door zijn huwelijk met de oudste dochter van de bankier Michel David-Weill kwam hij begin jaren negentig in de hoogste regionen van de prestigieuze zakenbank Lazard terecht. Daar vertrok hij in 1997, na een hevige machtsstrijd met zijn schoonvader. Hij week uit naar Genève, onder meer om belastingredenen, en zette daar onder andere de investeringsmaatschappij IRR (Investment Real Returns) op. Stern stak zijn geld onder meer in onroerend goed en in levensmiddelen- en brillenfabrieken. Hij zou voor zijn dood op het punt hebben gestaan om het modellenbureau Elite te kopen. De laatste tijd zou hij zich ook in de Russische oliehandel hebben gestort.

Mensen die hem kennen, omschrijven Stern als ,,meedogenloos'', ,,sluw'' en ,,schimmig''. Eén van zijn vrienden, Lindsay Owen-Jones van l'Oréal, zei eens dat hij geen enkele andere generatiegenoot kende ,,die in zo korte tijd zoveel geld had verdiend''. Ook na zijn vertrek naar Genève frequenteerde Stern, een verwoed jager en wapenverzamelaar die zijn eigen vliegtuig had, de Parijse beau-monde. De intellectueel Alain Minc en de socialistische politicus Laurent Fabius zouden tot zijn intimi behoren. In Genève leidde hij echter een teruggetrokken leven. ,,Er waren maar drie of vier mensen met wie hij echt omging'', meldde een krant gisteren.