EU-ruzie over vrij dienstenverkeer

Binnen de Europese Commissie is verdeeldheid ontstaan over de omstreden liberalisering van het dienstenverkeer in de Europese Unie.

Dat bleek gisteren uit opmerkingen van Europees Commissaris McCreevy (Interne Markt), de eerst verantwoordelijke voor het voorstel. McCreevy zei op een persconferentie in nogal ondiplomatieke bewoordingen dat sommige commissarissen ,,met twee kanten van hun mond'' praten.

Lidstaten als Frankrijk en Duitsland, de vakbonden en het Europarlement hebben de ontwerp-richtlijn voor liberalisering van het dienstenverkeer, die vorig jaar werd gepresenteerd door toenmalig commissaris Bolkestein, zwaar onder vuur genomen. Die richtlijn moet er voor zorgen, dat dienstverleners, van accountants tot loodgieters, in de hele EU kunnen werken.

Tegenstanders van de maatregel vrezen `sociale dumping', de ondermijning van loonafspraken en andere sociale voorwaarden wanneer dienstverleners uit nieuwe lidstaten zich goedkoop elders in Europa zouden aanbieden.

De Franse president Chirac, die vreest dat de commotie van invloed zal zijn op het referendum over de Europese grondwet, heeft eerder gevraagd om intrekking van het Commissie-voorstel. McCreevy onderstreepte dat hij wil waarborgen dat de dienstenrichtlijn ,,niet leidt tot verlaging van sociale standaarden''. Ook wil hij bepaalde sectoren, zoals gezondheidszorg en publieke diensten, van de richtlijn uitzonderen. Het is volgens hem nu eerst aan het Europees Parlement om met amenderingen te komen.

Eerder had Commissie-voorzitter Barroso al aangegeven dat de Commissie tegemoet wil komen aan zorgen van lidstaten en Europarlement. Volgens ingewijden had hij McCreevy gisteren opgedragen een persconferentie te geven om onduidelijkheden na publicaties in de media weg te nemen.

DIENSTEN: pagina 15