Duitse bladen ontdekken Nederland

Kritische en geïnteresseerde Nederlandse automobilisten worden met Autoweek, Autovisie en Autokampioen ruimschoots geïnformeerd. Toch denken twee grote Duitse uitgevers dat er in Nederland nog wat te halen valt. Tijdens de Auto RAI werd Autoreview gelanceerd, een licentie van het in Duitsland door Bauer Verlag uitgegeven Autozeitung. Nauwelijks was het stof rond deze verrassende introductie opgetrokken of Paul Pietch Verlag uit Stuttgart kondigde aan later dit jaar met een Nederlandse editie van het toonaangevende Auto, Motor und Sport op onze markt te verschijnen. Importeurs van verschillende niet-Duitse merken vrezen voor een gekleurde, op Duitse modellen gerichte berichtgeving. Ook de duidelijke Duitse signatuur van beide bladen, met alom zichtbare witte kentekenplaten, zou de objectiviteit in het geding brengen. Maar het twaalf jaar geleden als licentie van Autobild (Springer Verlag) uitgebrachte Autoweek zocht een eigen weg en groeide uit tot het grootste autotijdschrift van Nederland.

    • Wim Oude Weernink