Debuut Albers in Formule 1 in gevaar

Het Formule 1-debuut van de Nederlandse autocoureur Christijan Albers is in gevaar. Omdat het ontwerp van de auto's van zijn team Minardi niet voldoet aan de regels voor 2005, gaven de stewards in Melbourne geen toestemming aan de renstal om de baan op te gaan voor de vrije training van vandaag. Bij de rechter dwong teambaas Paul Stoddart vervolgens alsnog deelname af aan de trainingen van morgen. Het betreft een voorlopige uitspraak. Morgenmiddag (Australische tijd) beslist de rechter in Melbourne of Minardi kan deelnemen aan de race van zondag (4.00 uur 's ochtends Nederlandse tijd).

De Minardi's voldoen niet aan de nieuwe regels op het gebied van de aerodynamica, die ervoor moeten zorgen dat de wagens minder snel zijn dan vorig seizoen. Het gaat daarbij met name om de positie van de voor- en de achtervleugel. Omdat pas eind vorig jaar duidelijkheid was met welke motorfabrikant het team in zee zou gaan, kon er volgens Stoddart niet op tijd een nieuwe wagen worden gebouwd die aan de eisen voor 2005 voldoet. Minardi verwacht de nieuwe wagens te kunnen inzetten bij de Grote Prijs van San Marino, eind april in Imola, Italië.

De internationale autosportfederatie (FIA) stelde zich aanvankelijk op het standpunt dat de Minardi's toch zouden mogen starten in Melbourne als de overige negen Formule 1-teams daar geen bezwaar tegen zouden hebben. Acht teams gingen al snel akkoord, Ferrari hield Minardi lange tijd in onzekerheid. Pas vandaag tussen de eerste en de tweede vrije training gaf Ferrari toestemming aan Minardi om in Melbourne te racen. Voor teambaas Stoddart was dat reden voor champagne. De vreugde was van korte duur toen bleek dat de stewards van diezelfde FIA het team verbood van start te gaan voor de tweede trainingssessie.

Volgens Stoddart heeft hij eerder zwart op wit van FIA-baas Max Mosley de toezegging gekregen om te mogen starten als de andere teams daarmee akkoord zouden zijn. ,,Dus voor ons kwam het als een schok dat we vandaag niet mochten rijden'', zei Stoddart.

Albers tekende eind december bij Minardi. De uit Laren afkomstige coureur treedt daar in de voetstappen van Jos Verstappen, die in 2003 nog voor Minardi reed.