De wereld rond in 2.000 dagen

Langzaamaan beginnen de raderen van de Nederlandse overnamemachines weer te draaien. De koersen krabbelen op, koopkracht ontluikt. Wie een bedrijf koopt, gaat met de pet rond op de beurs. Aandeelhouders die zulk ondernemerschap waarderen duwen de koers verder omhoog.

De automatiseerders van Getronics gaan voor circa 250 miljoen euro nieuwe aandelen uitgeven voor de overname van Pinkroccade. Voedingsbedrijf Numico zal de helft van de overnamesom (400 miljoen) van een Italiaans babyvoedingsbedrijf betalen met aandelen Numico. En kantoorartikelenhandelaar Buhrmann betaalt een pluk preferente aandelen – ooit uitgegeven voor een overname in Amerika – vervroegd af met de uitgifte van nieuwe gewone aandelen. Geschatte omvang: 250 miljoen euro. Dat brengt de teller op 700 miljoen euro groeikapitaal. Het is lang geleden dat de beursvloer zoveel ondernemersschap mocht financieren.

Toeval of niet, Getronics, Numico en Buhrmann behoorden in het verleden ook al tot de voorhoede als het ging om aandelenemissies voor overnames. Maar de laatste keer gebeurde dat niet onder een goed gesternte. Medio 1999 kwamen Getronics, Numico en Buhrmann in een kort tijdsbestek met miljardenovernames, alle in de Verenigde Staten. De uitkomst is bekend. Het Amerikaanse Wang sleurde Getronics naar de afgrond, Numico verspeelde haar rijkdom in een vitamine-avontuur en Buhrmann is nog steeds de overname uit 1999 aan het verteren.

Er zijn nog meer overeenkomsten. Getronics was in december 2004 de eerste van de drie die een emissie aankondigde in het kader van een overname. In mei 1999 was ze ook de eerste van de drie. Buhrmann en Numico kwamen in 1999 twee maanden later. Net als nu. Ofwel, tussen de aankondiging toen en die van nu zit exact 5 jaar en 7 maanden. Dat geldt voor Getronics, dat geldt voor Numico en dat geldt voor Buhrmann.

Is hier sprake van een verborgen wetmatigheid? Wat gebeurde er 5 jaar en 7 maanden voor de overnamegolf van 1999? Numico, toen nog Nutricia geheten, zat middenin een Olvarit-schandaal. Buhrmann, toen nog KNP BT geheten, zat middenin de overname van papierproducent Leykam en bij Getronics gebeurde niets.

Weinig wetmatigheid. Of het moeten de uitlatingen zijn die toenmalig topman Ton Risseeuw een paar maanden na oktober 1993 deed. ,,Na elke overname loop ik met een kater rond'', zei hij over het beklemmende gevoel altijd te veel te betalen. Voor de nieuwe generatie bestuurders die vandaag het overnamepad inslaan, is het te hopen dat zij wat van die angst delen. Een nieuwe miskoopmanie is snel geboren.

    • Jeroen Wester