China verhoogt budget van defensie met 12,6 procent

China gaat zijn defensiebudget dit jaar met 12,6 procent verhogen tot 23 miljard euro. Dat heeft een woordvoerder van het Chinese parlement vandaag gezegd.

Het geld zal volgens hem naar bijkomende training van militairen en naar modernere wapens gaan. Een deel zal ook worden gebruikt om de pensioenen te betalen van 200.000 militairen die het leger moeten verlaten in het kader van een moderniseringscampagne. Het land wil kleinere, maar goed toegeruste strijdkrachten.

De aankondiging komt op een moment dat het Nationale Volkscongres in Peking, morgen, zal debatteren over een anti-afscheidingswet over de relatie met Taiwan. Die wet zou China een wettelijke basis geven om het eiland aan te vallen. China heeft in het verleden gezegd dat het dat zou doen als Taiwan formeel de onafhankelijkheid zou uitroepen. Volgens de woordvoerder van het Chinese parlement is de aangekondigde verhoging van het budget niet gericht op Taiwan.

De Europese Unie heeft het voornemen om later dit jaar het wapenembargo tegen China op te heffen. Dat stuit op verzet van de Verenigde Staten, die vrezen dat die opheffing de relatie tussen China en Taiwan zou bemoeilijken. Frankrijk heeft gezegd dat China mogelijk zou afzien van de ontwikkeling van eigen militaire technologie als het die gewoon kan kopen.

China heeft de ontwikkeling van eigen technologie echter niet afgezworen. Het land heeft in de afgelopen 15 jaar de uitgaven voor defensie gestaag opgeschroefd om zijn militaire eenheden om te vormen tot strijdkrachten die met hoogwaardige technologie zijn uitgerust.

Peking heeft het afgelopen decennium bijna jaarlijks een gelijkaardige budgetverhoging als de huidige doorgevoerd. Er werden toen onder meer Russische gevechtsvliegtuigen en duikboten van gekocht.

,,Het nationale defensiebudget van China zit op een relatief laag peil in vergelijking met dat van andere grote landen'', aldus de woordvoerder. De bedragen die worden uitgegeven aan de aankoop van wapens en aan andere vertrouwelijke uitgaven, blijven geheim. Waarnemers gaan er van uit dat de werkelijke cijfers van de Chinese militaire uitgaven verschillende keren hoger liggen dan de gegevens die worden vrijgegeven. Het Chinese leger is met 2,5 miljoen militairen het grootste ter wereld.