CDA en PvdA: verbod op aftrek criminele kosten

Het CDA en de PvdA willen een einde maken aan de mogelijkheid voor criminelen om kosten voor hun illegale activiteiten in mindering te brengen op hun criminele winst die wordt teruggevorderd. De Tweede-Kamerleden Van Haersma Buma (CDA) en Wolfsen (PvdA) zijn daarvoor nu een intitiatiefwetsvoorstel aan het maken. Van Haersma Buma is niet tevreden met antwoorden van minister Donner (Justitie) op zijn vragen over deze kwestie. De bewindsman gaf aan dat hij met het openbaar ministerie zou bekijken wat hij tegen deze praktijk zou kunnen doen. Van Haersma Buma: ,,Wij en de PvdA vinden gewoon dat dit helder in de wet moet worden geregeld.'' Op dit moment kunnen criminelen kosten in mindering brengen die ze voor het plegen van een misdrijf hebben gemaakt, bijvoorbeeld de aanschaf van wapens of inbraakmiddelen. Deze `investeringen' moet het OM afhalen van de criminele winst die het wil terugvorderen van misdadigers.