Bevroren kabels en remmen

Bevroren koelvloeistof en slippartijen. De wegenwacht heeft het al een week druk door het winterse weer. ,,Mensen willen zo snel mogelijk naar huis.''

,,Buiten spelen'', noemt wegenwacht Denny de Lely (36) de oproepen buiten Amsterdam-centrum. ,,Alleen maar in de stad rijden is eentonig.'' Hij vindt aan het begin van de avond dat het nogal meevalt met de kou. Dat zeggen ook de drie telefonistes van de ANWB-meldkamer in Badhoevedorp, waar de Lely rond een uur of drie 's nachts een kop koffie gaat halen.

Zijn dienst begint 's avonds om half twaalf en duurt tot half acht 's ochtends. Vijf wegenwachters rijden rond in de provincie Noord-Holland. Op een schermpje in zijn auto ziet De Lely waar hij heen moet, om wat voor auto het gaat en wat het probleem is.

Bevroren koelvloeistof, startproblemen en slippartijen door de sneeuw, de Lely heeft al een drukke week achter de rug. De wegenwachters proberen gestrande automobilisten zo kort mogelijk te laten wachten. ,,Als mensen lang staan te wachten in de kou, willen ze gewoon zo snel mogelijk naar huis'', zegt De Lely.

De hulpverleners van de wegenwacht helpen niet alleen ANWB-leden, maar ook een aantal autofabrikanten, importeurs en leasemaatschappijen die een servicecontract met de ANWB hebben afgesloten. De Lely's eerste klant valt onder zo'n contract. Een gehuurd Ford busje staat met lege accu op de Keizersgracht. De bestuurder heeft een muzikaal optreden verzorgd tijdens een seminar in de Rode Hoed. ,,Waarschijnlijk niet goed opgelet met laden en lossen'', zegt De Lely.

,,We hebben het ergste wel gehad met de sneeuw'', meent hij. ,,Mensen zijn nu ook gewaarschuwd.'' Hij sleept met een kabel om die te bevestigen aan de auto van een jongen die is wezen zaalvoetballen. De waterslang is door de kou geknapt. Een collega meldt meer door het vriesweer veroorzaakte problemen. ,,Veel vastgevroren handremmen, zelfs bij de politie.''

Een Puegeot 206, waarvan de bestuurder problemen met de koppeling heeft gemeld, wordt onder het afdak van een tankstation gesleept. ,,Als ik onder het pedaal moet zijn, ga ik niet in de sneeuw liggen'', zegt de wegenwacht.

Het is niet drukker dan anders, vindt hij. Toch is hij voor elf oproepen de hele nacht in de weer. Mensen die onnodige risico's nemen, begrijpt hij niet. ,,Wat is het glad, hè'', zegt een jongen met een hip mutsje die om vier uur 's nachts met een lege accu in Zaandam staat. De jongen wil nog naar Parijs. Doordat de verwarming heel wat energie van de accu vraagt, komen accuproblemen pas echt naar boven in de winter.

Alle doorgaande wegen zijn in deze koudste nacht van het jaar goed begaanbaar. ,,Alleen op de binnenwegen kan het spekglad zijn.'' In Broek in Waterland staat een auto met een kapotte ventilator. Er zit ijs aan de binnenkant van de ramen. ,,Hier is het echt koud'', rilt de Lely.

    • Femke Baudoin