`Beeld Hermans niet van de baan'

Krijgt de schrijver W.F. Hermans tien jaar na zijn overlijden nu wel of niet een monument in zijn geboortestad Amsterdam? Gisteravond werd in het VPRO-radioprogramma De Avonden meegedeeld dat het er niet komt: de gemeente zou het ontwerp van architect Koen Deprez van tafel hebben geveegd. Om het monument te kunnen plaatsen zou er in de beoogde locatie, de 17de-eeuwse Torensluis-brug, moeten worden gehakt.

Raymond Benders, voorzitter van de W.F. Hermansstichting en initiatiefnemer van het monument, ontkent dat het ontwerp is afgewezen. ,,Ik heb een schriftelijke bevestiging van de voorzitter van het stadsdeel Binnenstad dat we daar een monument mogen neerzetten. Met Rijksmonumentenzorg ben ik nog in overleg over een paar technische zaken, omdat er een ingreep moet plaatsvinden in de brug. Maar ons initiatief is absoluut niet van de baan.''

Ook stadsdeel Binnenstad is nog altijd enthousiast over het monument. ,,Het is niet waar dat het ontwerp is afgeblazen'', zegt een woordvoerder. ,,Wel is het nog in behandeling. Het gaat tenslotte om een beschermd stadsgezicht. In samenspraak met de W.F. Hermansstichting gaan we nu kijken wat er mogelijk is.''

Het ontwerp van Deprez behelsd een cenotaaf (een leeg grafmonument – Hermans werd gecremeerd), die geplaatst moet worden tegenover het Multatuli-monument van Hans Bayens. Net als Hermans geldt Multatuli als de grootste schrijver van zijn generatie en had hij een moeizame verhouding met zijn geboortestad.