Advocaat nog altijd commissaris

Advocaten van Nederlandse topkantoren bekleden nog altijd commissariaten bij beursgenoteerde bedrijven, terwijl dit op gespannen voet staat met de code Tabaksblat.

Vennoot Paul van den Hoek van advocatenkantoor Stibbe voert de ranglijst aan, blijkt uit het vandaag verschenen rapport De Stand van de Advocatuur 2005 van uitgeverij KSU. Hij is presisent-commissaris bij vier beursgenoteerde ondernemingen (ASMI, Ballast Nedam, Buhrmann en Euronext), terwijl Stibbe bij ASMI, Ballast Nedam en Euronext juridisch advieswerk verricht. Volgens een woordvoerder van Stibbe is dit mogelijk omdat Van den Hoek niet betrokken is bij de adviezen die het kantoor geeft aan de bedrijven waar hij commissaris is.

Bij advocatenkantoor Allen & Overy denken ze daar anders over. Vennoot Steven Schuit geeft binnenkort zijn partnerschap bij dit kantoor op omdat hij een commissariaat gaat bekleden bij het beursgenoteerde voedingsbedrijf Numico, waar hij ook adviseerde. Volgens Schuit is het bij zijn advocatenkantoor verboden een commissariaat met een partnerschap te combineren. ,,Er bestaat de kans dat een belangconflict ontstaat.'' Schuit blijft verbonden aan Allen & Overy, maar hij zal zich niet meer bezighouden met fusie- en overnametransacties.

Bij advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek is vennoot Cees de Monchy commissaris bij Van Lanschot Bankiers en vennoot Sjoerd Eisma bij de beursgenoteerde investeringsmaatschappij HAL.

Tom de Waard, partner bij Clifford Chance, is commissaris bij het beursgenoteerde Besi.