Zeven dreigbrieven wordt te veel

Een Marokkaanse werkneemster bij een Belgisch delicatessenbedrijf zal voorlopig niet werken. Gisteren leek het erop dat Naima Anzil ontslag had genomen, na een zevende anonieme dreigbrief aan haar werkgever, waarin wordt geëist dat zij geen hoofddoekje meer draagt.

Vanmorgen zei haar werkgever, Rik van Nieuwenhuyse uit Ledegem, dat ze voor onbepaalde tijd thuisblijft. Gisteren had Van Nieuwenhuyse, die politiebescherming heeft, nog gezegd dat ze ontslag had genomen, maar naar eigen zeggen kwam dat door de emoties van dat moment. Eerder werden beiden ontvangen door koning Albert II, omdat zij niet waren bezweken voor de druk van doodsbedreigingen.

Gisteren ontving Van Nieuwenhuyse een brief met twee kogels, waarvan een kopie naar dagblad De Standaard was gestuurd. ,,De fatwa blijft zolang de hoofddoek blijft'', zo staat in de brief. Verder wordt gezegd dat de ,,executie binnenkort kan plaatsvinden''. In de brief wordt ook gedreigd de producten van het delicatessenbedrijf ,,met kwik te saboteren''.

De brief is ondertekend met N.V.V., wat kan staan voor Nieuw Vrij Vlaanderen. Onder de brief staat ook J.R., mogelijk een verwijzing naar de moordenaar van president Kennedy, Jack Ruby. In de brief staat dat er een lijst komt met andere Vlaamse ondernemers ,,die ook collaboreren, hun producten worden ook geboycot''.

,,Het ontslag van Naima treft me zeer diep'', zei Van Nieuwnehuyse gisteren in Het Laatste Nieuws. De 31-jarige werkneemster zou volgens hem overwegen met haar gezin naar Marokko te gaan. Premier Guy Verhofstadt reageerde ,,geschokt'' en wil dat alles wordt gedaan om de dader te vinden. De Vlaamse minister voor Inburgering, Marino Keulen, sprak van ,,een nederlaag voor de democratie''.