`Warme man van weinig woorden'

,,Een coach met een natuurlijk overwicht waar de groep een groot respect voor had. Een man van weinig woorden ook, al werd hij in zijn laatste periode steeds menselijker.'' Zo typeerde Ronald Koeman de vandaag in Aalst (België) overleden oud-voetbaltrainer Rinus Michels, met wie hij als speler van het Nederlands elftal in 1988 de Europese titel won.

Koeman, afgelopen vrijdag opgestapt als trainer-coach bij Ajax, zei vanmorgen tegenover het persbureau ANP indertijd veel geleerd te hebben van Michels. ,,Al leven we inmiddels in een andere tijd. Tegenwoordig moet je alles uitleggen. Bij hem was dat niet nodig; hij stond ver boven de groep.''

Koemans oud-ploeggenoot, toenmalig aanvoerder Ruud Gullit, eerde Michels vanmorgen als ,,een mens naar mijn hart''. ,,Hij was een persoonlijkheid, in alle opzichten. Voor hem wilde je alles geven. Een warme en humoristische man. Heel anders dan het beeld dat ik eerst van hem had.''

Gullit kwam Michels later weer tegen op de trainerscursus bij de Nederlandse voetbalbond. ,,Toen heb ik wel eens aan hem gevraagd waarom hij bij ons zoveel losser en anders was dan in zijn jaren bij Ajax en Barcelona. Zijn antwoord was duidelijk. `Jullie waren al echte profs', zei hij. `Jullie hoefden niet meer gecorrigeerd te worden, jullie corrigeerden elkaar.' Een mooier compliment konden we niet krijgen.''

Marco van Basten, topscorer bij het EK van 1988 en tegenwoordig bondscoach, roemde Michels als ,,de nestor van het trainersgilde'' en ,, de vader van het Nederlands voetbal''. ,,Michels was iemand die alle kwaliteiten van een topcoach in zich had. Hij wist een groep te motiveren en kon op de juiste momenten, vooral door zijn bijzondere gevoel voor humor, de spanning van de ploeg `afhalen'. Hij kon daarentegen ook hard zijn in zijn beslissingen en op andere momenten weer zijn warme kant tonen.''

Ook Nol de Ruiter, assistent van Michels bij het EK in 1988, stond vanmorgen stil bij het overlijden van `De Generaal'. ,,Hij had alles onder controle, wist en zag alles en reageerde overal adequaat op. Dat was voor mij het geheim achter het succes bij het EK'', vertelde de huidige scout van FC Utrecht, die bekende ,,trots te zijn met Michels te hebben samengewerkt''.