Veto president voor omstreden wet in Turkije

De Turkse president, Ahmet Necdet Sezer, heeft gisteren een wet gevetood die duizenden van de universiteiten weggestuurde studenten toestaat terug te keren. Onder deze studenten zijn vrouwen die een verbod op het dragen van islamitische hoofddoeken hebben geschonden. De wet werd vorige week aangenomen door het parlement, waar de in de islam gewortelde AK-partij van premier Recep Tayyip Erdogan 363 van de 550 zetels bezet. President Sezer vetode de wet op technische gronden; volgens hem vergt een amnestievoorstel de steun van drievijfde deel van het parlement. Als de wet nu nog een keer door het parlement wordt aangenomen, moet Sezer haar tekenen. Wel kan hij dan het hoogste gerechtshof vragen de maatregel te vernietigen. Volgens seculiere critici is de wet bedoeld om de conservatieve achterban van de AK te behagen.