Trots twijfelen tussen comfort en object

Vijfhonderd inzendingen van 131 ontwerpers, dat was de reactie op de uitnodiging van het Stedelijk Museum om spullen in te leveren voor de gemeentelijke kunstaankopen 2004. Deze keer ging het voor het eerst enkel om productvormgeving, en mochten alle in Nederland actieve ontwerpers meedoen met werk dat sinds 2000 werd gemaakt. De 94 producten van 56 ontwerpers die door de selectie van de jury heenkwamen zijn nu te zien op de tentoonstelling Nest in het Stedelijk Museum. Op donderdag 7 april kiest het museum welke producten een plaats krijgen in de vaste collectie.

Er is geen ,,leidende stijl of stroming'' te ontdekken, oordeelt de jury. ,,Daardoor is niet alleen een breed, maar ook een rijk geschakeerd beeld van de Nederlandse vormgeving ontstaan.'' Tjepkema en Bey leverden de inspiratie voor de titel van de expositie. Van Frank Tjepkema en Janneke Hooymans lijkt het zitelement Tak inderdaad op een groot vogelnest van elementen van elastische rubber. Jurgen Bey's Vogelkasthuis heeft eveneens iets nestigs, met zijn combinatie van oud hout, lekkere warme deken en hergebruikte stoelpoten.

Verder is `nest' een flauwe verwijzing naar de plaats waar de producten voor gemaakt zijn: we wonen in een mensennest. Maar er valt gelukkig veel bijzonders te ontdekken. Hella Jongerius blijft briljant in aardewerk. Nadat ze al eerder glas en keramiek combineerde door ze in een vaas met plakband te verbinden, heeft ze nu een goud geëmailleerd handvat met een simpel plastic knelbandje aan een kruik bevestigd. Ook het aardewerk dat ze voor Tichelaar maakte, waaronder een schaal met een prachtig blauw bootje op de binnenkant, verdient een plek in de vaste collectie van het Stedelijk.

Een verblijf op het Europees Keramisch Werkcentrum in Den Bosch heeft niet alleen Jongerius geïnspireerd; ook de Matrasvaas van Wieki Somers is tijdens een werkperiode in het EKWC ontstaan. Nieuw is haar prachtige theepot in de vorm van een schedel met onderkaak van een wild zwijn. Uitgevoerd in semi-transparant wit bone china, waar bot in verwerkt is. Om de thee warm te houden is de High Tea Pot ingepakt in de harige huid van een waterrat. Je schenkt door het neusgat.

Op Nest komt ook veel bekends voorbij: een maquette van het bekroonde ontwerp voor De Lairesse apotheek van Concrete, de spreidstandstoel Sexy Relaxy van Richard Hutten, Jurgen Bey's stoelen met oorflappen voor Interpolis in Tilburg en de tennisballenfauteuil van Tejo Remi. Allemaal fantastische ontwerpen.

Het tentoongestelde Rock Furniture van Studio Job laat op een grappige manier zien hoe je van het uitermate vrije en beeldende werk waarmee de Studio naam maakte weer terug kunt keren naar toegepaste vormgeving, die nog steeds refereert aan hun sprookjeswereld. De kuipstoel, ligstoel en keukenstoel zijn van buiten van hoekig gestold metalen lava, en op het zit- en rugvlak zijn ze glad gepolijst. Meubilair dat trots staat te twijfelen tussen comfort en object.

Ook van Marcel Wanders is werk toegelaten tot de selectie. Terecht, want hij heeft veel fraais ontworpen. Dat hij met zijn meubilair niet alleen de nieuwe Rietveld is, maar soms ook even weinig humor heeft, bewijst hij met zijn City System. Deze gladde kastmodules zijn kaal en fantasieloos en mijlen verwijderd van zijn stoel van verstijfd touw, of zijn vazen in de vorm van een niesbui of eieren in een panty.

De grootste verrassing op de expositie is een lamp die Felieke van der Leest en Martin Niemeyer van NeefNicht Design maakten voor de Raad voor de Kinderbescherming in Alkmaar. De Watervlooien Kroonluchter groeit meters breed over het plafond, als waterplanten op een vijver. Elf glazen, bolle poppetjes hangen onder groene bladeren van glas. Hun handjes en voetjes angstig gespreid. Het licht schijnt vanuit bossen eitjes in hun doorzichtige lijfjes in steeds wisselende tinten. Dan geel, dan groen, dan blauw en dan weer rose. Een lamp om bij weg te dromen en voor altijd in het Amsterdamse museum te bewaren.

Tentoonstelling: Nest. Ontwerpen voor het interieur. Voorstel gemeentelijke kunstaankopen 2004. Tot en met 15 mei in: Stedelijk Museum CS, Oosterdokskade 5, Amsterdam. T/m 15/5. Open dagelijks 10-18u, do 10-21u. Catalogus €19,50.

Inl.: 020-5732911 of www.stedelijk.nl

    • Dirk Limburg